Titlurile de stat au fost trase pe linie moartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii nu au posibilitatea să mai cumpere titluri de stat. Dacă până în anul 2000, statul apela frecvent la împrumuturi de la populaţie, creşterea ratingului de ţară a asigurat accesul

Românii nu au posibilitatea să mai cumpere titluri de stat. Dacă până în anul 2000, statul apela frecvent la împrumuturi de la populaţie, creşterea ratingului de ţară a asigurat accesul României la împrumuturi externe, la dobânzi din ce în ce mai bune. Acest lucru a determinat Ministerul Finanţelor să renunţe, treptat, la emisiunea de titluri de stat.
"În trecut, se apela la banii populaţiei, întrucât România nu se bucura de o foarte mare credibilitate pe plan internaţional. Din 2000 încoace însă, acest instrument de finanţare a fost foarte mult redus, pentru că ţara noastră, din moment ce a căpătat tot mai multă credibilitate, s-a deschis către alte tipuri de finanţări", a declarat, ieri, fostul ministru al finanţelor, Mihai Tănăsescu.

Trezoreria are bani
Pentru acest an, Ministerul Finanţelor Publice îşi planificase emisiuni de titluri de stat în valoare de 4.150 milioane de lei. Statul a amânat însă toate licitaţiile planificate, pe motiv că "în contul general al trezoreriei statului există disponibilităţi semnificative". Acest fapt este confirmat şi de fostul ministru Tănăsescu.
"La sfârşitul anului 2004, în Trezoreria Statului erau peste 1 miliard de dolari, drept care statul nu mai era nevoit să se împrumute de la populaţie", a explicat fostul ministru.
şi în această lună urma să aibă loc, în 7, respectiv 18 septembrie, conform Calendarului emisiunilor de titluri de stat, două astfel de licitaţii. Ele au fost anulate, iar motivaţia a fost aceeaşi: Trezoreria are bani!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite