Titlurile de stat se vor lista pe bursă de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori (BVB), problemă care de zece ani se află pe agenda de lucru a reprezentanţilor BVB, ar putea fi soluţionată anul viitor.În Raportul privind

Listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori (BVB), problemă care de zece ani se află pe agenda de lucru a reprezentanţilor BVB, ar putea fi soluţionată anul viitor.
În Raportul privind situaţia macroeconomică, publicat de Ministerul Finanţelor (MF), strategia de acţiune pentru anul viitor prevede listarea titlurilor de stat la bursă. Singura problemă ar fi că în raport se menţionează că, în acest scop, ministerul de resort doreşte să creeze entitatea de depozitar central instituţie care se ocupă de gestionarea operaţiunilor posttranzacţionare. "Anul viitor se au în vedere, pentru îmbunătăţirea managementului datoriei publice, implementarea unui sistem electronic pentru licitaţiile aferente titlurilor de stat, crearea entităţii de depozitar central şi listarea titlurilor de stat la burse de valori, precum şi introducerea, şi dezvoltarea funcţiei de analiză în cadrul MFP", se arată în raportul Ministerului Finanţelor privind situaţia economică pentru 2007 şi proiecţiile până în 2010. Documentul este semnat de către ministrul de resort, Sebastian Vlădescu.
"Depozitarul central a fost creat pe structura Regisco, iar în prezent acesta se află în stadiul obţinerii autorizărilor finale, respectiv de la CNVM şi BNR. Până la sfârşitul anului, depozitarul va avea toate avizele necesare, astfel că Ministerul Finanţelor nu va avea nicio problemă de soluţionat în acest sens", a declarat, pentru Adevărul, Septimiu Stoica, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
De la începutul acestui an, reprezentanţii BVB, ai Ministerului de Finanţe şi cei ai Băncii Centrale sau întâlnit de mai multe ori pentru a găsi o soluţie privind listarea la bursă a emisiunilor de titluri de stat cu scadenţă mai mare de un an.
Neînţelegerile au pornit de la modul de gestionare a operaţiunilor posttranzacţionare, respectiv depozitarea şi decontarea titlurilor de stat. Astfel, reprezentanţii Băncii Centrale doreau ca Bursa de Valori să se "conecteze" la registrul titlurilor de stat gestionat de BNR. Poziţia lor era motivată în primul rând de faptul că piaţa de capital nu are un Depozitar Central, entitatea creată pe structura regisco neavând toate autorizaţiile necesare. Dar, chiar şi în condiţiile funcţionării depozitarului central al pieţei de capital, Banca Naţională, cel puţin la începutul anului, nu era dispusă să accepte serviciile acestuia, neagreând ideea unei împărţiri a emisiunilor de titluri de stat între două entităţi posttranzacţionare. Aceasta pentru că titlurile cu scadenţa sub un an nu se vor tranzacţiona la bursă, BNR utilizândule drept instrumente de politică monetară.
La rândul lor, actorii pieţei de capital vor ca operaţiunile de depozitare-decontare pentru titlurile listate la BVB să se realizeze prin depozitarul central al pieţei de capital. Poziţia este argumentată în primul rând prin faptul că orice valoare mobiliară tranzacţionată pe piaţa de capital trebuie să intre sub jurisdicţia CNVM.
MF vrea să crească "sub control" datoria publică
Documentul citat anunţă şi intenţia MF de a reforma cadrul instituţional aferent managementului datoriei publice. În acest sens, se va acorda prioritate "aspectelor strategice" în ceea ce priveşte administrarea datoriei publice şi a riscurilor asociate, dar şi "intrării capacităţii instituţionale de gestionare a datoriei". MF şi-a propus să crească "sub control" nivelul datoriei publice, aflat acum la circa 20% din PIB. Este vizată şi reducerea costurilor cu datoria publică internă, prin lansarea de titluri de stat pentru finanţarea deficitului bugetar, ca şi refinanţarea datoriei prin emisiuni pe termen lung şi mediu.
Instrumentele de îndatorare vor fi diversificate
Chiar dacă emisiunile de titluri de stat din acest an au fost anulate pentru că statul nu a avut nevoie de bani, MF anunţă diversificarea instrumentelor de îndatorare. Se are în vedere dezvoltarea pieţei secundare a obligaţiunilor de stat prin extinderea maturităţilor, consolidarea curbei de maturitate a instrumentelor de datorie şi emiterea de astfel de instrumente cu un grad ridicat de lichiditate. Astfel, pe piaţa internă se vor lansa titluri de stat de referinţă pentru maturităţi de 3, 5 şi 10 ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite