Titlurile de stat, cerutela tranzacţionare pe BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

(BVB) a indicilor bursieri, 23% aşteaptă listarea titlurilor de stat, iar 18% dintre repondenţi consideră că bursa noastră ar deveni mai interesantă dacă ar include şi obligaţiunile

(BVB) a indicilor bursieri, 23% aşteaptă listarea titlurilor de stat, iar 18% dintre repondenţi consideră că bursa noastră ar deveni mai interesantă dacă ar include şi obligaţiunile ipotecare. şi tranzacţionarea certificatelor de depozit sau a garanţiilor ar aduce un plus de noutate la bursă. "Pentru unele dintre aceste instrumente, Bursa de Valori Bucureşti este mai avansată cu pregătirile, pentru altele, acestea intră în portofoliul ofensivei viitoare. Din păcate, Bursa nu poate să ofere decât tiparul pentru ca aceste instrumente să poată fi tranzacţionate, un cadru normativ, legislativ, însă finalizarea este determinată de existenţa unor entităţi care să le emită", spune preşedintele BVB, Septimiu Stoica.

Tranzacţiile cu indici ar conserva mai bine investiţiile
Tranzacţionarea indicilor este legată de două clase de produse: contractele derivate şi produsele structurate. "Dacă se va finaliza fuziunea cu Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS), fiecare indice va fi mai uşor de tranzacţionat. Dacă nu, vom încerca să facem acest lucru cu resursele noastre, deşi înseamnă eforturi mai mari", explică preşedintele BVB. Referindu-se la indicii pe produse structurate, Septimiu Stoica a explicat că aceştia ar permite investitorilor conservarea principalului investit (sau a unei părţi din principal), şi, suplimentar, cu riscurile de rigoare, un randament, în funcţie de evoluţia unor active ale pieţei de capital.

Soluţie de compromis pentru titlurile de stat
În ceea ce priveşte titlurile de stat, tranzacţionarea acestora la bursă este blocată de ani buni, din cauza divergenţelor iscate între Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Banca Naţională a României (BNR). În vreme ce banca centrală a susţinut ca depozitarul titlurilor de stat să aparţină pieţei bancare, CNVM a agreat doar varianta Depozitarului Central, iar reprezentanţii BVB au afirmat în repetate rânduri că sistemul tehnic le permite efectuarea procedurilor de compensare-decontare. "Chiar astăzi (n.r. - ieri) am avut o întâlnire cu reprezentanţii MFP. Lucrurile par să fi avansat şi, dacă se vor accelera procedurile, este posibil să avem titlurile de stat la bursă chiar din toamnă. Considerăm că este bine să depăşim acest blocaj şi să găsim o soluţie practică, fie ea şi de compromis. Indiferent unde ar fi depozitate, trebuie să facem tot posibilul să le aducem pe piaţa de capital", ne-a declarat Septimiu Stoica.

Băncile ar trebui să pună umărul
În cazul unora dintre instrumentele financiare dorite de investitori la bursă, ultimul cuvânt de spus îl au băncile. În această situaţie se află obligaţiunile ipotecare. "Există cadrul legal în vigoare în acest moment pentru tranzacţionarea lor, există şi aplicaţiile - oamenii care se împrumută în baza unor obligaţii ipotecare. Numai de instituţiile care acordă creditul depinde momentul în care acestea vor hotărî să se finanţeze prin intermediul pieţei de capital", explică Stoica. şi în cazul certificatelor de depozit tradiţionale, de asemenea produse ale pieţei monetare, emitentul (banca) trebuie să vrea să lanseze astfel de emisiuni în piaţă. "Poate că în viitorul apropiat băncile vor depăşi atitudinea de a vedea în piaţa de capital o concurentă a lor, şi vor privi totul ca pe o piaţă comună. Spre deosebire de brokeri, care sunt numai intermediari, băncile sunt şi emitenţi, iar acest lucru ar trebui să fie
exploatat
de ele şi pentru dezvoltarea bursei", apreciază preşedintele BVB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite