Titlurile celor mai lichide companii de la BVB au pierdut aproape 2%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 66,4 milioane de lei, la un volum de peste 82 milioane de acţiuni rulate

După două zile în care indicii BET (n.red.: care măsoară evoluţia celor mai lichide acţiuni) şi BET Compozit (n.red.: care monitorizează toţi emitenţii) au înregistrat variaţii modeste, lăsând loc de depreciere titlurilor SIF, ieri, corecţiile au fost de aproape două puncte procentuale pentru fiecare în parte.
"Deşi corecţia a fost una destul de puternică, indicii sunt, încă, destul de bine poziţionaţi, păstrând, faţă de sfârşitul anului trecut, un câştig de patru puncte procentuale", a declarat, pentru Adevărul, Laurenţiu Roşoiu, consultant de investiţii la SAI Swiss Capital Asset Management.
Acţiunile celor cinci SIF-uri au scăzut cu peste 2%
După un debut pe creştere, acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) au încheiat pe scăderi destul de mari, pentru a treia şedinţă consecutiv, depreciindu-se, în medie, cu 2,30%. Cea mai mare pierdere a fost înregistrată de titlurile SIF Moldova (SIF 2), care au închis la preţul de 3,2400 lei/acţiune, mai jos cu 2,99% faţă de sesiunea anterioară. Ultimul preţ de tranzacţionare pentru acţiunile SIF Muntenia a fost, ieri, de 1,8100 lei/titlu, în scădere cu 2,69%, iar acţiunile SIF Transilvania (SIF 3) s-au depreciat cu 2,22%, până la cursul de 3,0800 lei/titlu. SIF Oltenia (SIF 5) a fost, ieri, cel mai tranzacţionat emitent din ringul bursier, cumulând 13,8 milioane de lei. "Coborârea indicelui BET FI sub pragul de 63.5000 de puncte poate fi interpretat atât ca reprezentând primul semnal de slăbiciune la nivelul SIF-urilor, dar şi ca o reaşezare după creşterea puternică din prima şedinţă de tranzacţionare a anului", este de părere Roşoiu.
Cotaţia titlurilor BRD a ajuns sub pragul de 20 lei/acţiune
Potrivit consultantului de investiţii, pe termen mediu şi lung, evoluţia indicelui BET-FI se păstrează, încă, deasupra liniei de trend, însă pragul de 63.000 de puncte rămâne o provocare în evoluţia din acest sector.
Scăderi mai pronunţate au fost înregistrate în sectorul bancar, unde titlurile BRD Groupe Societe Generale au pierdut 4,37%. Acţiunile BRD au evoluat, ieri, între un maxim de 20,6000 lei/titlu şi un minim de 19,7000 lei/titlu, prag la care au închis şedinţa. Şi acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au închis pe minus, însă, în cazul acestora, scăderea a fost mai temperată, de aproape un punct procentual.
De o pierdere de peste patru puncte procentuale au avut parte şi titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), care au ajuns la cursul de 0,0925 lei/acţiune.
"Acţiunile RRC au testat de mai multe ori pragul de 0,1000 lei/titlu, în ultimele şase luni. Pe termen lung, evoluţia titlurilor Rompetrol se înscrie într-un canal ascendent, maximele şi minimele între care evoluează fiind tot mai ridicate. Pe fondul recentei intenţii de a participa la privatizarea unei companii din Serbia, dar şi pe fondul unor reszultate preliminate bune pentru 2006 şi al acumulărilor din piaţă, într-un interval de 3-6 luni acţiunea RRC ar putea oferi surpriza depăşirii acestui prag", este de părere Laurenţiu Roşoiu.
Acţiunile Petrom (SNP) au revenit la pragul de 0,6000 lei/titlu, după ce au testat un minim de 0,5950 lei/titlu, raportând o scădere de 0,83%. Şi titlurile Transelectrica (TEL) au scăzut destul de puţin, cu numai 0,55%, până la 36,0000 lei/acţiune. "Transelectrica rămâne o companie interesantă, încă foarte stabilă la corecţii şi creşteri", subliniază consultantul SAI Swiss Capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite