Ţintele lui Sima. Pe cine atacă brokerul fugar în scrisorile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Sima atacă în scrisorile sale mai multe persoane din mediul de afaceri, dar şi din cel politic. În timp ce unii susţin că el fabulează, alţii sunt de părere că brokerul este un instrument în campania electorală din noiembrie. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt numele grele care apar în scrisorile lui Cristian Sima, care sunt poveştile din jurul acestora şi care sunt reacţiile lor la dezvăluirile brokerului fugar.

După ce presa a început, la sfârşitul săptămânii trecute, să vuiască despre cazul Sima, brokerul dispărut a ieşit la rampă: a trimis trei scrisori, a intrat în direct prin telefon la Realitatea TV şi a dat un interviu, prin ¬webcam, jurnalistului Radu Soviani. Dacă în prima scrisoare explica că a pierdut toţi banii clienţilor săi (3,5 milioane de euro), în celelalte mesaje transmitea că el este acoperit 100%, prin contractele făcute de avocaţii britanici, în faţa celor care se consideră păgubiţi. Mai mult, în ultimele scrisori, Sima a început să pună pe tapet numele mai multor persoane care l-au ajutat sau, din contră, l-au „săpat“ în cariera sa.

Pe lista lui Sima se regăsesc nume importante din mediul de afaceri şi din piaţa de capital – Marian Dinu, Alexandru Elian, Mihai Fercală, Dan Simionescu, Cătălin Toderiţă, din presa românească – Cristian Tudor Popescu, Bogdan Chirieac şi Mircea Dinescu, dar şi din sfera politică – Cozmin Guşă, Traian Băsescu, Alexandra Gătej, Cătălin Predoiu, Iulian Fota şi Viorel Hrebenciuc.
Cei mai mulţi dintre cei nominalizaţi în scrisori au negat cele spuse de Cristian Sima sau au nuanţat cele relatate de el, însă au fost şi persoane care au catalogat dispariţia brokerului şi mesajele ulterioare date de acesta drept o strategie de campanie electorală. Dar să îi luăm pe rând.

Cozmin Guşă, noul director editorial al Realitatea TV, analist politic, fost şef de campanie al lui Mircea Geoană în 2009.
Sima povesteşte că l-a cunoscut pe Guşă în platourile TV, apoi, în plină campanie electorală, în 2009, a fost invitat la masă de acesta. „Mi-a spus că va fi şeful de campanie al lui Geoană şi caută susţinători. Ţinta era Hotnews (n.r. – portal media unde Sima era acţionar)“, susţine brokerul. Tot el spune că i-a explicat lui Guşă că nu se amestecă în politica editorială a portalului şi că „i-am spus cinstit că nu îmi place Geoană şi, între două rele, aleg să votez cu Băsescu“.

Ulterior, Guşă nu a negat cele spuse de Sima, dar a adăugat că brokerul a fost ajutat de doi foşti sau actuali consilieri prezidenţiali, Alexandra Gătej şi Bogdan Drăgoi, şi că lor ar trebui să li se ceară mai multe detalii. „Mi-a făcut impresia unui om foarte inteligent, neliniştit, nu ştiai la ce să te aştepţi de la un moment la altul, asta m-a şi făcut să nu-mi dau banii pe mâna lui“, a mai spus Guşă.

Alexandra Gătej, fost consilier prezidenţial, Iulian Fota, consilier prezidenţial, şi Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei.
Sima susţine că i-a dat lui Guşă un material scris de mână despre cum ar trebui România să se împrumute masiv înainte de explozia crizei datoriilor suverane, material pe care i l-a trimis şi preşedintelui traian Băsescu prin Alexandra Gătej şi, mai apoi, mult mai detaliat, prin Cătălin Predoiu şi prin Iulian Fota.

Preşedinţia a reacţionat prompt, precizând că preşedintele Băsescu nu a primit nicio analiză economică şi nu a fost consiliat în niciun fel de Cristian Sima. Nici reacţia Alexandrei Gătej, prietenă a lui Sima, nu a întârziat să apară. „Mie nu mi-a dat niciun material scris de mână pentru nimeni“, a spus Gătej la România TV. Sima nu a trimis analizele economice numai preşedintelui, după cum chiar el susţine. „Am fost şi la SRI cu Dăianu, Predoiu, Coldea (n.r. – Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI) pentru a expune ce cred eu despre datoriile suverane“, a spus Sima.

Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor (PSD). Cătălin Predoiu, descris de Sima ca fiind „singurul care a intrat în politică bogat şi a ieşit sărac“, este cel care i-a făcut cunoştinţă cu PSD-istul Viorel Hrebenciuc, mai scrie în scrisoare. Sima susţine că s-a întâlnit de mai multe ori cu Hrebenciuc şi că i-a cerut acestuia ajutorul pentru a înceta atacurile SIF-urilor la Sibex şi, în special, ale lui Dan Simionescu, membru în Consiliul de Administraţie, dar şi pentru că se confrunta cu retrageri masive la WBS Holding.

El spune că Hrebenciuc l-a sunat pe Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, şi i-a propus să fie preşedinte la CNVM, urmând să-l sune din nou pentru a-i spune să-l înlăture pe Simionescu de la Sibex. El spune că, după intervenţiile lui Hrebenciuc, atacurile SIF-urilor s-au intensificat şi că, revăzându-se cu Hrebenciuc, acesta i-a spus că singura soluţie rămâne amânarea AGA la Sibex. „N-a fost să fie aşa, a fost ca în celebra partidă a celor patru dame jucată de Capablanca cu Alehin (n.r. – campioni la şah din anii 1900). Oare cele patru dame să fie oare cele de la CNVM?“, încheie Sima relatarea despre Hrebenciuc. 

Acum, PSD-istul spune că întâlnirea cu Sima a fost una pur întâmplătoare, că brokerul fabulează şi că nominalizarea sa în aceste scrisori este legată de faptul că se apropie campania electorală. „Nu am avut nicio relaţie cu Sima, este o nebunie, fabulează. Mi-a propus să cumpăr Hotnews, am spus că nu sunt interesat, chiar dacă aş avea bani. Am mai avut discuţii la o cafea despre bursă“, a spus Hrebenciuc pentru Mediafax.

Marian Dinu, fost ataşat la Ambasada României de la Moscova, şi Alexandru Elian, fost preşedinte al Delta Valori Mobiliare. Cei doi sunt numiţi de Sima în scrisoare „oameni de onoare“ şi tot el completează că aşa se autodefinesc mafioţii. Sima susţine că cei doi l-au contactat pentru că voiau să scape de Stere Farmache şi de Dan Paul de la Bursa de Valori Bucureşti şi că aveau nevoie de el pentru a reuşi „un putch“. Ulterior, Sima nu a primit sprijinul lor în AGA la Sibex.

Marian Dinu a fost de-a lungul timpului membru în CA al Bursei de Valori Bucureşti, director la importante societăţi comerciale, dar şi ataşat la Ambasada României în SUA şi Rusia. Alexandru Elian este un potent om de afaceri, fost broker la Bursa de Metale din Londra şi acţionar, prin Delta Valori Mobiliare, la Bursa din Sibiu.

Cătălin Toderiţă, om de afaceri, fost broker. După ce Gigi Becali a susţinut că Toderiţă, prietenul lui Sima, i-ar fi spus că Sima a fugit din ţară pentru a se ascunde de străinii pentru care lucra, inclusiv pentru un mafiot italian, brokerul a reacţionat. „Cătălin Toderiţă, zis şi baronul sau brokerul fotbaliştilor, nu cred că i-a spus lui Becali poveşti cu mafioţi. Prin Toderiţă am cumparat 4,5% din acţiunile Sibex care aparţineau lui Bogdan Juravle (n.r. - director la compania de brokeraj Swiss Capital), acţiuni cumpărate pentru Radu Dimofte (n.r. – om de afaceri), el a fost intermediarul“, a explicat Sima.

Cătălin Toderiţă a fost broker până în urmă cu şase ani. Toderiţă s-a remarcat prin achiziţiile de acţiuni Braiconf, acolo unde ajunsese să deţină 16% din portofoliu. De asemenea, Toderiţă a apărut în presa tabloidă în urma partidelor de poker pe care le juca alături de selecţionerul Victor Piţurcă.  ;


CTP şi Chirieac, prin ochii lui Sima

Nici personajele din lumea presei nu au scăpat „dezvăluirilor“ lui Cristian Sima. După ce Cristian Tudor Popescu l-a comparat pe broker cu un Vîntu avortat, Sima a spus: „Este adevărat, eu nu am furat niciun ban, i-am pierdut, şi nu 300 de milioane, ci doar patru“. Sima mai spune că CTP, „crucişătorul Potemkin al presei româneşti (n.r. – general-feldmareşal rus, favorit al ţarinei Ecaterina a II-a)“, a venit la Hotnews să-şi ofere serviciile, deşi ştia că „ipochimenul megaloman, adică eu, sunt acţionar şi finanţator“. Sima spune că l-a refuzat pentru că două nuci dure – CTP şi Dan Tăpălagă, editor coordonator la Hotnews – nu pot să stea în aceeaşi redacţie.

Apoi continuă atacul: „Când primea leafa de la Vîntu la Realitatea şi când a făcut ziarul «Gândul» nu l-au ars mâinile când primea banii păgubiţilor de la FNI“.  CTP a declarat ulterior că nu a avut nicio relaţie cu Cristian Sima şi că s-a întâlnit cu el o singură dată, „pe nepusă masă“. „Cristian Sima doreşte să dea o replică tuturor celor pe care i-a pomenit în ultimele zile, pentru că doreşte, şi reuşeşte, să-şi umfle imaginea mediatică. Este singurul său scop“, a spus Cristian Tudor Popescu. „Omul minte în mod paranoic“, a adăugat CTP. Ziaristul a mărturisit că nu a avut nicio relaţie cu Cristian Sima, niciodată, că s-a întâlnit cu el o singură dată şi că atunci i „l-a adus Mircea Dinescu pe acest individ“.

Despre jurnalistul Bogdan Chirieac, Sima spune în ultima sa scrisoare că acesta a fost acţionar la WBS Holding din 1998 până în 2001. „I-am făcut eu cadou 5% din acţiuni. După ce am văzut ce a făcut în campania electoral din 2000, a trebuit să i le iau înapoi, evident, contra cost“, susţine Cristian Sima.

Tot el adaugă că în 2000, prin contul pe care Chirieac l-a avut la WBS Holding la banca BSI Chiasso, a primit peste 1,5 milioane de dolari, bani pe care i-a distribuit politicienilor şi şi-a oprit pentru el 60.000 de dolari pe care i-a virat „fără nicio jenă, direct în România, pe contul soţiei, la National Bank of Greece“.


„Omul minte în mod paranoic. Doreşte, şi reuşeşte, să-şi umfle imaginea mediatică”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite