Tinerii dau năvală la afacerile cu bani de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii debutanţi au deschis peste 4.500 de firme special pentru a beneficia de grantul de până la 10.000 de euro de la Guvern. Mecanică auto, brutărie sau construcţii. Acestea sunt principalele domenii vizate de tinerii care şi-au deschis o primă afacere, sperând la ajutorul financiar al statului.  

Primele  luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă pentru stimularea înfiinţării de microîntreprinderi de către tineri au fost marcate de efervescenţă. Peste 4.500 de firme au fost deschise de întreprinzători care nu au depăşit vârsta de 35 de ani, special pentru a beneficia de alocaţia financiară de maximum 10.000 de euro, potrivit datelor Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR).

Cei mai mulţi dintre ei s-au orientat către businessuri care au drept obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor, fabricarea pâinii şi lucrările de construcţii (vezi graficul).

Bucureştiul este oraşul care ocupă prima poziţie în topul destinaţiilor de business ale tinerilor oameni de afaceri, urmat de judeţele Cluj, Braşov şi Dolj. Numai în Capitală, numărul firmelor SRL-D înfiinţate în ultimul semestru era de 524. Numărul celor care au beneficiat deja de banii de la Guvern este însă de numai 39 de companii, potrivit situaţiei de la 15 august 2011 a Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri.

„Ordonanţa este un lucru bun al cărui rezultat se reflectă în faptul că noile firme au creat premisele înfiinţării a 9.000 de noi locuri de muncă", a declarat Florin Jianu, preşedintele PTIR. Cum bugetul alocat acestui proiect s-a epuizat rapid, reprezentantul tinerilor întreprinzători solicită Guvernului o suplimentare a fondurilor cu încă cinci milioane de euro, dar şi o sporire a nivelului finanţării nerambursabile până la 75% din totalul investiţiei presupuse de noul business, faţă de 50% cât este în pezent.

Ordonanţa de guvern, în cifre

- Întreprinzătorii de până la 35 de ani pot beneficia de finanţare de până la 10.000 de euro, care repreintă cel mult 50% din totalul investiţiei.
- Debutanţii în afaceri sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.
- Tinerii afacerişti trebuie să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească anual 50% din profit.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite