Tinerii antreprenori pot scoate ţara din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programele guvernamentale care sprijină înfiinţarea de noi firme, în special de către tineri, pot duce la crearea a 300.000 de noi locuri de muncă în următorii trei ani.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii solicită Guvernului să suplimenteze cu 300 de milioane de euro programele guvernamentale care vizează deschiderea de noi firme (start-up).

„Trebuie mai multe fonduri pentru tineri. Dacă se vor aloca 100 de milioane de euro pe an în perioada 2012-2014, se pot crea peste 300.000 de noi locuri de muncă, ceea ce va duce la creşterea PIB-ului cu 4,26% în perioada 2012-2016", a afirmat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului pentru IMM-uri, într-o conferinţă de presă. „Programele care sprijină deschiderea de noi firme au cel mai mare efect multiplicator în economie dintre toate programele statului", a adăugat el.

IMM-urile vor o lege specială

Potrivit datelor Consiliului, anul trecut, în perioada februarie-decembrie, cu un buget de 5 milioane de euro au fost înfiinţate 5.000 de firme noi, care au dus la crearea a 9.000 de locuri de muncă. În plus, 80% din tinerii sub 25 de ani sunt şomeri. În România există aproximativ 600.000 de IMM-uri, însă numărul lor este foarte mic comparativ cu alte ţări. La noi sunt doar 26 de firme la 1.000 de locuitori, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de trei ori mai mare.

Totodată, firmele cer adoptarea Legii pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care să cuprindă clar importanţa pentru economie a IMM-urilor, iar statul să-şi asume creşterea treptată a alocărilor bugetare de la 0,4% la 1% din PIB pentru finanţarea programelor de dezvoltare a firmelor şi de înfiinţare a unora noi. „Vrem ca legea să conţină lucruri concrete, pragmatice, nu să fie una abstractă", a mai spus Nicolescu.

Reprezentanţii IMM-urilor mai susţin că Guvernul trebuie să revină la deducerea integrală a cheltuielilor cu combustibilul pentru deplasările în interes de serviciu. „Statul a pierdut anul trecut 25% din cât încasa pentru un litru de benzină, după ce a scos această facilitate. Vedeţi ce se întâmplă dacă se iau măsuri fără studii de impact?", a mai spus reprezentantul Consiliului.

El a amintit că o firmă din România plăteşte 113 taxe, în timp ce europenii au în medie 17 impozite. „Nu există nicio raţiune să avem de şapte ori mai multe taxe. Înseamnă costuri mai mari şi pentru noi, şi pentru stat", a adăugat Nicolescu.

Cu 10% mai puţine falimente

19.651 de firme au intrat în insolvenţă anul trecut, cu aproape 10% mai puţine decât în 2010, când aproape 21.700 de companii au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Cele mai multe sunt din domeniul comerţului, industriei prelucrătoare şi construcţiilor. Cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în Bucureşti (1.880) şi în judeţul Bihor (1.320). La polul opus se situează Suceava, unde anul trecut doar o firmă a intrat în insolvenţă. Totodată, 21.221 de firme şi-au suspendat activitatea la nivelul întregii ţări, faţă de 66.420 în anul 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite