"Tinem concurenta sub observatie, dar nu intr-o forma dusmanoasa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la BVB. Compania a avut o cifra de afaceri de 1,93 miliarde de euro in 2003 si un profit brut de peste 80 de milioane de euro la 57.000 de

Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la BVB. Compania a avut o cifra de afaceri de 1,93 miliarde de euro in 2003 si un profit brut de peste 80 de milioane de euro la 57.000 de angajati. SNP Petrom, detinuta in proportie de 93% de stat, se afla in proces de privatizare. Capitalizarea Petrom pe BVB a atins la mijlocul lunii martie valoarea de 2,45 miliarde de dolari. Prin cotarea companiei la BVB, in 2001, Petrom a dat un stimul puternic bursei, dar, la randul ei, a beneficiat de un plus de imagine. Desi o mare firma, Petrom respecta cu strictete regulile pietei bursiere, asa cum respecta si piata produselor petroliere. Conduita Petrom nu poate trece neremarcata nici de operatorii interni, cu care se afla in concurenta, si nici de companiile externe. Din interviul acordat de Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom, reiese foarte clar o concluzie - aceasta este stabilitatea societatii.
- Domnule director, in ultimele sase luni, actiunile Petrom au avut un trend continuu ascendent, fapt pentru care valoarea companiei a crescut cu aproape 400 milioane de dolari. Acest lucru defavorizeaza compania in procesul de privatizare?
- Nicidecum! De ce ar fi defavorizata compania? Dimpotriva, Petrom isi arata valoarea fata de potentialii investitori. Cotatia BVB indica foarte clar nivelul companiei. Totodata, trebuie sa existe un echilibru intre nivelul la care se coteaza si nivelul real. Iar diferenta de valoare, comparativ cu acum sase luni, nu este una speculativa, ci una reala. Trebuie sa apreciez faptul ca aceasta tendinta crescatoare a actiunilor Petrom are la baza doua elemente. Primul este generat tocmai de faptul ca Petrom se afla in plin proces de privatizare, iar al doilea il reprezinta chiar dezvoltarea societatii cu toate mecanismele implicate - managementul, calitatea produselor si a serviciilor, nivelul investitiilor, chiar si activitatea curenta. Pe langa toate aceste aspecte, intervine si un alt factor extrem de important - plata furnizorilor in termenele contractuale. Acest domeniu al activitatii Petrom este curat, fara repros. Toate acestea dau valoarea Petrom si asa se explica aceasta crestere de la 500 lei la 2.000 lei per actiune.
- Petrom este permanent monitorizata atat de concurenta interna, cat si de jucatorii din piata externa. Ca o companie integrata ce este, SNP face acelasi lucru?
- Ne tinem si noi concurenta in observatie, dar nu intr-o forma dusmanoasa. Competitia este absolut necesara, dar, in acelasi timp, este si elementul de care tinem cont in luarea unor decizii. Avem nevoie de concurenta. Aceasta reprezinta modalitatea sigura de a-ti controla costurile, de a-ti creste calitatea produselor si a serviciilor, de a-ti crea parghii optime de vanzare a produselor.
- Rafinariile private vehiculeaza un pret inacceptabil al benzinei - 40 lei/l. Totodata, acuza Petrom ca "tine" pretul pe loc datorita faptului ca rafinariile sale - Arpechim si Petrobrazi - proceseaza titeiul intern. Cum comentati acest lucru?
- Astazi, cursul este de 40.656 de lei pentru un euro. In acest context, astazi, din punct de vedere al accizei, ar trebui ca pretul benzinei sa scada cu 200-250 lei/l.
- S-a vehiculat si ideea ca Petrom vinde produsele petroliere sub costuri.
- Din punctul de vedere al costurilor, principalul element este pretul titeiului. Cu toate acestea, preturile pe care le practicam mai depind si de structura pe care o are compania, dar si de atitudinea adoptata fata de popriii clienti. Iei in considerare pretul de cotatie al titeiului, dar tii cont si de niste realitati ale pietei. Conform strategiei proprii, Petrom nu face modificari substantiale la pretul intern, in contextul in care puterea de cumparare a clientilor sai nu a crescut foarte mult. In prezent, trebuie sa tinem seama de faptul ca cei 25% din cetatenii Romaniei, posesori de autoturisme, nu sunt localizati doar in zona cea mai bogata, ci si in cea saraca. In aceste conditii, Petrom aplica filosofia italienilor, filosofie care are la baza masa clientilor. Ei fac consumul mare. In ceea ce priveste acuzele din partea micilor benzinari, dar si ale marilor rafinarii, acestea raman simple speculatii. Pot spune ca exista unele zone in care concurenta afiseaza, oficial, unele preturi, dar in realitate vand cu discount consistent, folosind si alte forme de plata, comparativ cu Petrom. SNP este o companie cu 93% capital de stat si care aplica absolut corect toate legile in ceea ce priveste recuperarea contravalorii marfurilor.
- In ceea ce priveste Petrom, considerati ca viitorul investitor ar face disponibilizari de personal?
- S-ar putea sa apara o diminuare a personalului prin investitiile care se vor face. Dar, concomitent, tot prin investitii, s-ar putea crea si noi locuri de munca. Chiar si in prezent, cei care nu respecta regulamentele de ordine interioara ale societatii, precum si legislatia in vigoare pot avea probleme in companie. Cei care vor sa munceasca vor gasi, totusi, in Petrom un loc sigur de munca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite