Theodor Stolojan se ia la trântă cu Guvernul Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sănătate şi educaţie, a administraţiei publice centrale şi până la risipirea resurselor financiare.Lipsa unei politici fiscale clare, care să asigure mediului de afaceri predictibilitatea,

sănătate şi educaţie, a administraţiei publice centrale şi până la risipirea resurselor financiare.
Lipsa unei politici fiscale clare, care să asigure mediului de afaceri predictibilitatea, şi necesitatea ca strategia fiscală să aibă la bază proiecţia resurselor şi cheltuielilor au fost bilele negre bifate de Stolojan în ceea ce priveşte politica Ministerului de Finanţe. Stolojan nu a uitat să-l critice şi pe Sebastian Vlădescu pentru întârzierea cu care face publică strategia fiscală a României. Pe de altă parte, fostul prim-ministru al României de la începutul anilor "90 crede că, deşi introducerea sistemului informatic pentru urmărirea TVA-ului şi a accizelor funcţionează cu succes în 25 de state membre ale UE, România a primit un steguleţ roşu din partea UE tocmai la acest capitol. "Nu înţeleg de ce la noi durează atât implementarea acestui sistem. Nu trebuie să inventăm noi roata. Poate ar trebui să o facem pătrată", a precizat, ironic, Stolojan, vizibil nemulţumit de activitatea ministerului în cauză.
De altfel, mustrările consilierului prezidenţial au vizat şi încetinirea procesului de privatizare, deşi anual se cheltuiesc sute de mii de euro pentru plata firmelor de consultanţă. Întârzierea trecerii în proprietate privată este marcată şi de raportul prezentat zilele trecute de către Comisia Europeană: 1.200 de societăţi la care statul deţine încă pachete minoritare sau majoritare de acţiuni, semn că tranziţia durează prea mult în România.

"Finanţăm o ciupercă dăunătoare"
"Pentru orice problemă, România înfiinţează câte o instituţie. Avem o sumedenie de agenţii şi institute care nu fac decât să mărească birocraţia", a spus, ieri, Stolojan, accentuând ideea privind stoparea risipei de resurse. "Deşi avem un Institut de Istorie, au fost înfiinţate alte cinci-şase pentru studierea revoluţiei, contrarevoluţiei etc. S-a ales astfel, în locul cercetării, finanţarea unor directori, secretare, portari, adică extinderea unei ciuperci dăunătoare. Era foarte simplu ca în cadrul Institutului de Istorie să fie create secţii pentru studierea diferitelor capitole", a declarat Stolojan.

Săgeţile lui Stolojan la adresa Guvernului Tăriceanu
* întârzierea reformei fiscale
* privatizarea întreprinderilor lâncezeşte
* reforma administraţiei publice centrale trebuie să fie una reală
* alocarea a numai 0,4% din PIB pentru cercetare
* costurile de pe piaţa muncii se menţin ridicate
* reforma în sănătate nu este una gândită până la capăt
* introducerea pensiilor private durează prea mult
* Fondul Proprietatea nu este o soluţie pentru restituirea proprietăţilor

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite