The Economist: Români, ţineţi-vă bine! Urmează încă un an greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăierea cheltuielilor bugetare şi „sugrumarea“ creditării pentru populaţie şi companii vor face din 2012 un an greu pentru România, scriu jurnaliştii „The Economist“. „Ţineţi-vă bine“ este sfatul lor pentru români.

După doi ani de recesiune şi de austeritate, românilor le-ar trebuie ceva veşti bune. Aşa că anunţul de săptămâna aceasta că economia a crescut cu 4,4% în cel de-al treilea trimestru al anului faţă de perioada similară a anului trecut a fost primit cu entuziasm, scrie “The Economist”.

Însă este puţin probabil ca voioşia să dureze şi asta din cauza efectelor crizei din zona euro, „sugrumarea“ creditării bancare şi a rambursării împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional. Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor, descrie proiectul bugetar pentru 2012 ca „prudent“. Printre prevederile acestuia se numără îngheţarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor şi privatizarea unor active deţinute de stat.

Guvernanţii români rămân însă optimişti, mizând pe faptul că un buget prudent le va aduce un deficit de numai 1,9% din PIB în 2012. Asta se bazează pe câteva presupuneri: o creştere economică de 2% şi mai mulţi bani de la UE.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a revizuit recent în scădere prognoza de creştere economică pentru România de la 3,8% la 1,1%.

Însă băncile ar putea reprezenta cea mai mare confruntare. 16% din sectorul bancar românesc este acoperit de grupuri elene. Restul, inclusiv câteva dintre cele mai mari bănci, sunt deţinute de grupuri austriece, care au fost sfătuite de autorităţile de reglementare de la Viena să limiteze creditarea din subsidiarele din Europa de Est pentru a întruni noile cerinţe de capital impuse la nivelul UE.

Această recomandare nu a fost primită prea bine la Bucureşti. Traian Băsescu, preşedintele României, a tunat împotriva băncilor care au făcut „profituri uriaşe“ în România şi care acum s-au speriat din cauza crizei. Băncile austriece au dat între timp asigurări că operaţiunile lor din România sunt solide şi că nu vor fi afectate. Însă, doar preventiv, banca centrală a României pregăteşte o bancă-punte, care ar urma să naţionalizeze orice instituţie autohtonă mare ameninţată de insolvenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite