Termocentralele Turceni şi Rovinari, vândute în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit şefului AVAS, Teodor Atanasiu, foarte multe companii şi-au exprimat deja interesul pentru cei trei producători de energie Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului

Potrivit şefului AVAS, Teodor Atanasiu, foarte multe companii şi-au exprimat deja interesul pentru cei trei producători de energie

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va continua privatizarea celor trei complexuri energetice - Turceni, Rovinari şi Craiova -, conform strategiilor întocmite de Ministerul Economiei şi Comerţului, a declarat, pentru Adevărul, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Cele trei complexuri energetice vor trece de la Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) la AVAS în jurul datei de 1 mai, adică în termen de 30 de zile după finalizarea programului de iarnă, la 31 martie, afirmă Atanasiu. Potrivit acestuia, interesul potenţialilor investitori pentru cei trei producători de energie este foarte ridicat. "Toate companiile care se află azi în România pe piaţa energiei plus altele care nu au ajuns încă, dar au participat la procese de privatizare - italiene, germane, franceze - s-au arătat interesate de privatizarea complexurilor energetice. E un interes foarte mare, cu siguranţă vom obţine mai mulţi bani", a spus Atanasiu. El a adăugat că, dacă nu se va întâmpla nimic "spectaculos" pe piaţa energiei, va încerca vânzarea acestora în a doua jumătate a anului. "Deocamdată este o piaţă bună", a completat preşedintele AVAS. De altfel, grupul ceh CEZ, ca şi italienii de la Enel şi-au exprimat în mai multe rânduri interesul pentru achiziţionarea producătorilor de energie.

Conform strategiei de privatizare întocmite de MEC, statul va vinde 51% din capitalul CE Turceni şi 65% din acţiunile CE Rovinari. Pentru CE Craiova, strategia nu a fost finalizată de MEC.

Acţiuni la Petrom pentru salariaţii de azi

În ceea ce priveşte vânzarea pachetului de 8% către salariaţii Petrom, Ministerul Justiţiei consideră că este nevoie de o nouă lege, care să prevadă explicit care salariaţi vor putea cumpăra acţiuni, ne-a declarat şeful AVAS. "Ministerul Justiţiei spune că legea (de privatizare a Petrom - n.r.) face referire la acest transfer, dar într-un mod ambiguu. Astfel, ar trebui o altă lege care să prevadă explicit ce înseamnă salariaţi, cei de la data la care vând sau cei de la data care s-a făcut privatizarea", a afirmat Atanasiu. În opinia acestuia însă, nu este nevoie de o nouă lege şi nu pot fi luaţi în calcul salariaţii de acum cinci ani sau doi ani. "Sunt salariaţi cei din ziua în care mă apuc să fac vânzarea. Vrem să promovăm o hotărâre de guvern, aşa cum scrie în legea respectivă, prin care să propunem acest lucru. Dacă va fi respinsă în continuare de Ministerul Justiţiei, probabil că vor avea şi salariaţii de acolo o acţiune în instanţă, ca să îşi clarifice situaţia. Fiindcă să facem o lege care să expliciteze o altă lege deja mi se pare prea mult", a afirmat Atanasiu.

Petrom a fost privatizată în 2004, iar de atunci valoarea de piaţă a companiei a crescut de trei ori. Salariaţii au dreptul să cumpere acţiuni la acelaşi preţ cu care au fost vândute şi grupului austriac OMV, acţionarul majoritar al companiei.

E un interes foarte mare pentru aceste complexuri energetice, cu siguranţă vom obţine mai mulţi bani
Teodor Atanasiu
preşedintele AVAS

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite