Termenul pentru depunerea cererilor de subvenţii agricole poate fi prelungit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România poate pierde zeci de milioane de euro din fondurile europene pentru agricultură Termenul-limită pentru depunerea cererilor de subvenţie pe suprafaţă ar putea fi prelungit după

România poate pierde zeci de milioane de euro din fondurile europene pentru agricultură

Termenul-limită pentru depunerea cererilor de subvenţie pe suprafaţă ar putea fi prelungit după 15 mai, în dorinţa de a creşte suprafeţele înscrise pentru subvenţie şi de a limita posibilele pierderi de bani europeni.

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, consideră că suprafaţa de 8,6 milioane hectare pentru care România ar urma să primească subvenţia pe suprafaţă nu va putea fi înscrisă în totalitate. "Sper să realizăm un procent de 90%", a precizat Remeş. România urmează să primească în acest an 440 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru subvenţia pe suprafaţă, care urmează să fie împărţită, în mod egal, la numărul de hectare înscrise pentru subvenţie. Suma pe hectar nu poate fi însă mai mare de 56 de euro, ceea ce înseamnă că dacă nu vom reuşi să înscriem 8,6 milioane hectare diferenţa de bani va fi returnată bugetului european. Astfel, putem pierde circa 50 milioane de euro.

Prezent la Ministerul Agriculturii, premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, ieri, că România va cere Bruxeless-ului prelungirea termenului de depunere a cererilor, fără plata penalităţilor. În mod normal, fermierii care depun cererile după 15 mai ar trebui să fie penalizaţi cu 1%, pe zi, din sumele pe care urmează să le primească. "Am înţeles că Franţa a pierdut anul acesta vreo 200 de milioane de euro. România nu e Franţa, şi nu ne putem permite să pierdem aceşti bani", a subliniat Tăriceanu.

Auditul european ne poate lua 110 milioane de euro

Premierul a cerut o implicare activă a funcţionarilor APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), care nu trebuie să se limiteze la a aştepta pasiv venirea fermierilor la centrele locale, ci să vină ei acasă la ţărani. Campania de depunere a cererilor de subvenţie a început pe 1 martie, şi ar urma să se încheie pe 15 mai. Până acum, numărul fermierilor care au depus cereri de subvenţie este mai mic cu 30% decât cel programat. La fel, suprafeţele înscrise pentru subvenţie sunt mai mici cu 30% decât cele estimate. Conform evaluărilor APIA, cele 8,6 milioane de hectare ar urma să fie cerute de 1,2 milioane de fermieri.

Potrivit ministrului agriculturii, Decebal Traian Remeş, alţi bani - 25% din fonduri, respectiv 110 milioane de euro - riscă să fie pierduţi în urma auditului pe care îl va face Uniunea Europeană în acestă vară, ulterior înscrierii cererilor. Inspectorii europeni vor verifica cererile, corespondenţa cu realitatea din teren şi modul în care cererile fermierilor sunt prelucrate la APIA. Orice neconcordanţă este penalizată financiar. Procentul de greşeli găsite în controalele europene diminuează în aceeaşi proporţie suma acordată de Uniunea Europeană ca subvenţie. APIA trebuie să ofere, în câteva minute, date despre orice cerere, în condiţiile în care implementarea sistemului informatic nu este, încă, finalizată.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite