Terenurile cu luciuri de apă, o piaţă imobiliară spectaculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un anunţ care scoate la vânzare o suprafaţă de teren în vecinătatea unui lac nu rămâne fără răspuns. Dacă parcela de teren se vinde cu tot cu luciul de apă, se poate vorbi de o

Un anunţ care scoate la vânzare o suprafaţă de teren în vecinătatea unui lac nu rămâne fără răspuns. Dacă parcela de teren se vinde cu tot cu luciul de apă, se poate vorbi de o adevărată afacere. Asemenea tranzacţii sunt extrem de rare, spun agenţii imobiliari din toată ţara, pentru că cele mai multe lacuri sunt concesionate şi nu fac obiectul vânzărilor. Businessul devine extrem de profitabil pentru firmele concesionare, dar şi pentru administratorii de drept ai lacurilor.
Ofertele de terenuri cu vedere la lac sau la mare ale agenţiilor imobiliare din judeţul Constanţa se soldează de cele mai multe ori cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare, deşi preţurile depăşesc 100 de euro/mp. Cine vrea să facă însă afaceri chiar pe terenurile care au luciuri de apă trebuie să cunoască proiectele de dezvoltare ale autorităţilor locale. Tot cu ele se bate palma în cazul asocierilor cu firmele private.
Un asemenea proiect care a stârnit interesul investitorilor din judeţul Constanţa este amenajarea lacului Belona din Eforie Nord. Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul oraşului, precizează că asocierea pe o perioadă de 25 de ani dintre Consiliul local şi Shark - firma care urmează să amenajeze lacul cu pricina - "este o afacere bună pentru ambele părţi". Primăria deţine o cotă de 30% în acest parteneriat, potrivit edilului oraşului. Practic, întreaga zonă va deveni loc de agrement, investiţia fiind estimată la suma de 2-3 milioane de euro. După amenajarea programată să înceapă anul viitor, lacul Belona se va transforma într-un uriaş "acvariu" populat cu peşti, dar în care se vor putea face şi scufundări, după cum explică primarul Brăiloiu.

Lacuri sărate pentru staţiuni balneare
Deşi sunt extrem de rare, există şi ocazii în care lacuri aflate în proprietate privată sunt scoase la vânzare. În judeţul Cluj, de exemplu, lacurile cu apă sărată reprezintă adevărate oportunităţi de afaceri pentru investitorii interesaţi de construirea de ministaţiuni balneare, ştranduri ori campinguri. Preţurile terenurilor cu asemenea luciuri de apă variază între 30 şi 60 de euro/mp, potrivit anunţurilor unor particulari. Reprezentanţii Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM) din mai multe filiale spun că asemenea afaceri nu sunt parafate de obicei prin intermediul agenţiilor imobiliare.

Bălţile, populate cu banii de la SAPARD
Un număr mare de lacuri şi bălţi din România au devenit interesante ca afacere mai ales datorită finanţărilor acordate de către agenţia SAPARD. Luciurile de apă au fost transformate în ferme piscicole, valoarea totală pentru proiectele de acvacultură fiind de maximum 500.000 euro. Unii solicitanţi au cerut finanţare numai pentru achiziţionarea materialului biologic necesar populării lacului, alţii şi-au modernizat crescătoriile inclusiv cu staţii de procesare a peştelui.

Taxele anuale de concesiune ajung la câteva mii de dolari
O afacere care a făcut obiectul unor concesionări este salba de lacuri a râului Colentina din Bucureşti. Spre exemplu, lacul Floreasca, care se întinde pe o suprafaţă de 70 de hectare, a fost închiriat pe o perioadă de 20 de ani. Taxa anuală plătită de firma concesionară este de 4.000 USD, la care se adaugă un procentaj de 40% din profitul obţinut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite