Terenurile scoase gratuit din circuitul agricol se scumpesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin recenta eliminare a taxei pe scoaterea din circuitul agricol, speculatorii imobiliari au liber la cumpararea masiva de terenuri situate la periferiile marilor orase

Bucurestiul, spre exemplu, nu mai avea de mult ce sa ofere in materie de terenuri libere, iar putinele suprafete disponibile erau extrem de scumpe. Or, prin eliminarea acestei taxe, valoarea terenurilor a crescut intr-o secunda chiar de cateva zeci de ori", atrag atentia analistii imobiliari. Masura ii va avantaja in special pe marii constructori, si nu pe micii proprietari. "Romania se transforma dintr-o plantatie agricola intr-o "plantatie" de vile", afirma Artur Silvestri, directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania. "Mentinerea unei asemenea taxe greva puternic piata imobiliara. Oricum, era o eroare, mai ales ca autoritatile locale erau incapabile sa asigure dezvoltarea orasului", spun specialistii. Tot taxa cu pricina a dus la situatii in care, de multe ori, oamenii plateau mai multi bani pentru operatiunea de scoatere decat pe teren. In opinia reprezentantilor domeniului imobiliar, taxa respectiva a dus la o scumpire nerealista a terenurilor si, implicit, a locuintelor.
Unele birouri continua sa ceara taxa
Scoaterea terenurilor din circuitul agricol da in continuare batai de cap proprietarilor. Mai multi cititori ai ziarului Adevarul ne-au semnalat situatii in care birourile de cadastru solicita in continuare aceasta taxa. Si asta in ciuda faptului ca, de putin timp, operatiunea a devenit gratuita pentru terenurile situate in intravilanul oraselor, dupa cum precizeaza Cristian Ilie, directorul general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). De altfel, autoritatile se asteptau la o avalansa de asemenea cereri, mai ales ca in unele judete din tara piata constructiilor inregistrase o anumita stagnare, din cauza preturilor prohibitive.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite