Terenuri greu de găsit pentru casele de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

600 euro/mpAtât au ajuns să coste terenurile din Mamaia, dotate cu toate utilităţile

Un loc liniştit pe malul Mării Negre sau undeva într-o zonă de munte - cam aşa se poate descrie locaţia unde mulţi visează să-şi construiască o casă de vacanţă. De la dorinţă la faptă e însă cale lungă, pentru că terenul ori nu e de găsit, ori lipsesc utilităţile.
Cel mai bun teren pentru construirea unei case de vacanţă pe litoral este cel situat în apropiere de mare, preferabil intravilan. şi, cum pe malul Mării Negre mai sunt puţine suprafeţe amplasate în zona de coastă, cumpărătorul se orientează către sudul litoralului, în localităţile Vama Veche - 2 Mai, explică Ioan Ududec, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM). Aici sunt, de altfel, şi cele mai ieftine terenuri, care pot fi cumpărate cu 60-120 de euro/mp, în funcţie de apropierea de mare. Suprafeţe cu preţuri de maximum 100 de euro/mp mai pot fi achiziţionate şi în zona Eforie Sud, acestea având avantajul unei bune poziţionări faţă de mare, precum şi în Costineşti. Majoritatea acestor terenuri sunt agricole, fără utilităţi, pentru care proprietarul mai are de investit o mulţime de bani. La polul opus sunt terenurile din Mamaia, cu preţuri de aproximativ 600 euro/mp, zonă pe care se bat destui cumpărători. Avantajul este că acestea beneficiază de toate utilităţile. În plus, odată construită casa de vacanţă, proprietarul are la dispoziţie toate facilităţile unei staţiuni moderne - cluburi, restaurante, magazine. Atenţie însă că autorităţile pregătesc introducerea unui normativ care ar putea interzice construcţiile noi în bine cunoscuta staţiune Mamaia...

Izolarea de la munte se plăteşte scump
Cine vrea să se relaxeze într-o zonă de munte poate alege dintre numeroasele oferte de terenuri. Spre exemplu, Mărginimea Sibiului este una dintre acele locaţii în care orăşeanul, odată ajuns, nu stă prea mult pe gânduri până îşi cumpără parcela de pământ.
O asemenea zonă este şi Răşinari, cu preţuri de 17-35 euro/mp pentru terenurile din extravilan, respectiv 50 euro/mp în cazul celor situate în oraş. Branul este deja consacrat ca locaţie de vacanţă, atât pentru bine cunoscutele pensiuni, cât şi pentru casele celor care vor să se relaxeze departe de agitaţia oraşului. "În privinţa preţurilor, terenuri bune de construit pot fi cumpărate cu 10-20 euro/mp", explică Adrian Pop, reprezentantul filialei Braşov a UNIM.
Aşa este zona din apropierea rutei DN1A, spre Babarunca, dar şi cea situată lângă Râşnov sau Vulcan. Specialiştii îi avertizează pe cei care aleg o locaţie izolată că există riscul ca locuinţele să le fie vizitate de intruşi. De aceea, cine vrea să se bucure de linişte ar trebui să-şi asigure paza casei.
De asemenea, o zonă care a început să fie preferată tot mai mult pentru construirea de case de vacanţă este cea situată în apropierea oraşului Câmpulung Muscel.

Casele din lemn domină piaţa
Una dintre variantele constructive la care apelează tot mai mulţi pentru realizarea unei case de vacanţă este lemnul. Principalul argument rămâne preţul, care este cuprins între 65 şi 180 euro/mp construit, în funcţie de structura pereţilor. Suma respectivă include transportul şi montajul structurilor din lemn. Cei care aleg această soluţie trebuie să ştie că banii plătiţi nu includ şi fundaţia casei. Printre avantajele acestui tip de locuinţă se numără rezistenţa la cutremur, izolarea termică şi fonică, dar şi durabilitatea construcţiei. Unele firme de profil execută, la cerere, şi fundaţia casei, în schimbul sumei de 55 euro/mp.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite