Tensiunile internaţionale umflă preţul ţiţeiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul petrolului începe din nou să crească din ce în ce mai mult, pe fondul unor factori de ordin politic: dosarul nuclear iranian şi atentatele din Delta Nigerului.Agenţiile internaţionale

Preţul petrolului începe din nou să crească din ce în ce mai mult, pe fondul unor factori de ordin politic: dosarul nuclear iranian şi atentatele din Delta Nigerului.
Agenţiile internaţionale de presă raportau, ieri, că în contractele la termen ţiţeiul din Golf a ajuns la 74,87 dolari pe pieţele asiatice. Creşterea preţului, cu 0,26 dolari faţă de ziua anterioară, este pusă pe seama disputei dosarului nuclear iranian. "Contractele la termen, negociate miercuri pentru ţiţeiul cu livrare în luna iunie au ajuns la 74,87 dolari, după ce marţi cotaţiile crescuseră cu 0,91 dolari faţă de luni", comunică presa internaţională. Departamentul energetic al Statelor Unite elaborează un raport asupra rezervelor de benzină, cei mai mulţi analişti estimând o reducere a acestor stocuri pentru a noua săptămână consecutiv. Acesta ar fi un alt factor important al creşterii preţurilor produselor petroliere, pe lângă problemele cu atentatele din Delta Nigerului. Pe de altă parte, oficialii iranieni au reiterat, la începutul acestei săptămâni, decizia de a continua procesul de îmbogăţire a uraniului.

Protest sindical împotriva scumpirii benzinei
Companiile petroliere româneşti au decis majorarea preţului la combustibili începând cu data de 1 iunie. Vestea a fost receptată "cu indignare" de către conducerea confederaţiei sindicale Cartel Alfa, care a remis o scrisoare deschisă adresată primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. Sindicaliştii consideră că politica de preţuri a companiilor petroliere de pe piaţa românească este "în defavoarea intereselor macroeconomice ale României", deoarece majorarea tarifelor la combustibili în contextul economic actual va determina o explozie a inflaţiei. Cartel Alfa solicită şi "un control serios al modului în care companiile petroliere din România au stabilit preţurile de vânzare ale produselor finite".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite