Televiziunea digitală de înaltă definiţie intră în România din 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii patru ani, numărul de gospodării dotate cu dispozitive de afişare compatibil cu HDTV (High DefinitionTelevision - televiziunea digitală de înaltă definiţie) va ajunge la 100 de

În următorii patru ani, numărul de gospodării dotate cu dispozitive de afişare compatibil cu HDTV (High DefinitionTelevision - televiziunea digitală de înaltă definiţie) va ajunge la 100 de milioane la nivel mondial.
Până când acest concept se va infiltra, cu arme şi bagaje, pe piaţa noastră, românii pot doar să-şi facă o idee despre ce este vorba urmărind (în cazul în care au acces la o sursă care emite astfel şi dispun de un receptor HD Ready) emisiile prin satelit ale posturilor de televiziune din afară care oferă deja conţinut HD.
HDTV reprezintă un standard caracteristic televiziunii digitale, definit prin imaginea de o calitate excepţională care ajunge la receptor. Concret, imaginile HDTV au de două ori mai mulţi pixeli pe orizontală şi pe verticală, ceea ce duce la formarea unei imagini de înaltă definiţie. Această îmbunătăţire a imaginii este obţinută şi prin dublarea numărului de linii care compun imaginea afişată pe ecranul televizorului. Astfel, dacă în prezent aceasta este obţinută cu o definiţie de 625 de linii, pentru HDTV, numărul de linii va trece la 1.250. şi la nivelul sunetului, diferenţa este pregnantă, oferind o calitate comparabilă celui oferit de CD-urile laser audio. O altă diferenţă constă în formatul ecranului: în formatul standard TV, proporţia este de 4:3, iar cel HDTV este de 16:9 (wide), cu 1/3 mai mare faţă de cel standard şi care se apropie de rapoartele utilizate la cinema.
"Totuşi, televiziunea digitală care urmează a fi introdusă şi în România şi care se transmite prin emisie terestră este DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial), aceasta fiind tehnologia oferită ca soluţie de transmisie directă către telespectator", explică reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI). Testele de acest tip au început din primăvara acestui an cu un emiţător aflat la staţia de emisie a Radiocom din Herăstrău. Potrivit reprezentanţilor MCTI, televiziunea digitală urmează să înlocuiască televiziunea analogică, ca dată-limită de trecere la formatul digital fiind cea susţinută de reprezentanţii comisiei europene în rapoartele privind implementarea la nivel european pentru statele membre, şi anume 2012.
Standarde pentru venituri peste medie
Noile standarde nu se vor impune atâta timp cât nu vor oferi perspective echitabile majorităţii actorilor prezenţi în piaţă. Deşi abia la anul vom avea o Strategie privind implementarea la nivel naţional a televiziunii digitale, impactul asupra actorilor acestei pieţe din ţara noastră poate fi, în linii mari, anticipat. Implicaţiile aduse de HDTV se împart în două planuri: unul legat de produsele electronice şi altul în zona utilizatorilor de calculatoare personale (PC).
"În zona produselor electronice, trecerea la acest concept va însemna achiziţionarea unui televizor compatibil HDTV, unui player video compatibil HDTV, Blu Ray sau HD DVD sau a unui abonament de cablu, receptor satelit care furnizează programe şi canale în format de înaltă definiţie", spune Cătălin Pătrăşescu, managing partner în cadrul companiei de consultanţă Smart Point. Pentru PC este nevoie de un calculator cu o placă video compatibilă, care să furnizeze o accelerare a decodificării conţinutului HD astfel încât să avem o cursivitate a imaginilor, mai este nevoie de un monitor care să suporte rezoluţiile şi să beneficieze de conectorii necesari cuplării la un calculator.
"Puterea sistemului trebuie să fie medie spre ridicată. Pentru PC avem nevoie fie de filme în format HD, care vor putea fi cumpărate on-line, fie de o unitate blu-ray sau HD DVD pentru a rula şi, evident, de o aplicaţie software (playerul software) capabilă să ruleze", spune Pătrăşescu.
În primă fază, spun reprezentanţii pieţei de IT&C din România, ca orice produs care necesită un efort de finanţare va fi adoptat cu o viteză mare de populaţia cu venituri peste medie. În orizont de câţiva ani se aşteaptă o adopţie de masă determinată în principal de existenţa unor provideri de conţinut, staţii TV, site-uri sau alte forme de a oferire a conţinutului HDTV (filme, materiale video sau de training).

Pentru a recepţiona HDTV trebuie ca:
n antena să fie corect orientată spre emiţător
* să dispunem de un receptor digital compatibil HD şi de un televizor "HD ready"
* să avem un cablu HDMI-HDMI sau HDMI-DVI pentru a conecta receptorul digital HD la televizor
Televizorul "HD ready" trebuie să permită afişarea unei imagini în format 16:9 de cel puţin 720 de linii (o rezoluţie minimă de 1280 pixeli repartizaţi pe 720 de linii).
Formatele utilizate în HDTV sunt:
* 720p - 1280x720 pixels progressive
* 1080i - 1920x1080 pixels interlaced
* 1080p - 1920x1080 pixels progressive
(Interlaced sau Progressive reprezintă modul de scanare a liniilor. În sistemul Interlaced, liniile impare sunt emise la o scanare a ecranului, iar liniile pare - la a doua scanare).
Ca receptoare, cele mai recomandate rămân televizoarele cu plasmă. Există şi receptoare HDTV sau convertoare HDTV care permit utilizarea vechiului televizor analogic, dar calitatea va fi inferioară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite