Taxarea inversă va „albi“ piaţa pâinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încasarea TVA la tranzacţiile de cereale şi alte mărfuri agricole se va face la sfârşitul ciclului comercial, şi nu pe parcurs. Ordonanţa de Urgenţă adoptată ieri de Guvern prevede că taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va fi aplicată, începând de astăzi, până la 31 mai 2013 inclusiv.

În regim de maximă urgenţă, presat de termenele impuse prin directivele UE, Guvernul a adoptat ieri un mai vechi proiect de ordonanţă prin care va impune un nou regim fiscal pe piaţa cerealelor şi plantelor tehnice.

Este vorba despre taxarea inversă, un mecanism fiscal prin care distribuitorii nu vor mai încasa (deci nu vor mai deduce sau, după caz, nu li se va mai rambursa!) taxa pe valoarea adăugată şi abia ultimul beneficiar va înregistra şi va plăti TVA.

„Fantomele" rămân fără obiectul muncii

Până ieri, TVA se plătea în fiecare etapă a ciclului comercial, practică prin care se ajungea inclusiv la scumpirea alimentelor. Practica încasării/plăţii de TVA pe fiecare verigă a lanţului comercial lăsa destul loc pentru firmele-fantomă, care tranzacţionau doar pe hârtie cereale şi obţineau venituri din deducerile sau rambursările aferente respectivelor tranzacţii.

De azi, astfel de practici nu-şi mai au rostul, pentru că intermediarii nu mai „lucrează" cu TVA.

Plantele care vor intra sub incidenţa acestei modificări sunt grâul dur, alacul destinat însămânţării, grâul comun destinat însămânţării, alt alac şi grâu comun, nedestinate însămânţării, secara, orzul, porumbul, boabele de soia, seminţele de rapiţă sau rapiţa sălbatică, seminţele de floarea-soarelui şi sfecla de zahăr.

Ministerul Finanţelor, iniţiatorul proiectului, invocă necesitatea implementării taxării inverse înainte de începutul perioadei de recoltare a acestora, pentru că în timpul campaniei se manifestă cu preponderenţă fenomene evazioniste.

În scripte apare doar un sfert din piaţă

Potrivit federaţiilor patronatele din industria de morărit şi panificaţie, cantitatea de pâine neînregistrată anual se ridică la 1,56 milioane de tone, respectiv 72% din producţia totală de pâine, estimată la 2,16 milioane de tone. Datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică arată un consum lunar de pâine de numai 45.000 - 50.000 tone, faţă de 180.000 tone cât sunt estimările patronatelor din domeniu.

Potrivit calculelor patronatului Rompan, la un preţ mediu de 2.400 de lei pe tona de pâine reiese că peste 709 milioane de lei nu sunt încasate la bugetul de stat din TVA, dintr-un total de aproape 985 milioane de lei TVA. La aceste date se mai adaugă şi celelalte segmente din domeniul de morărit şi panificaţie, respectiv grâu, tărâţe şi făină, ceea ce ridică suma neîncasată la buget din TVA la peste un miliard de lei pe întreg lanţul, dintr-un total de 1,4 miliarde de lei.

Cum funcţionează taxarea inversă

Producătorul agricol vinde cerealele fără TVA către comerciant; mai departe, pe lanţ, comerciantul vinde cereale către moară, aceasta către brutărie şi, ulterior, către magazin. Practic, toţi vând produsele fără TVA, taxa pe valoarea adăugată încasându-se doar în final, la vânzarea pâinii şi produselor de panificaţie către populaţie. În acest caz, se reduce evaziunea la comerţul cu cereale şi făină, determinând şi reducerea evaziunii la pâine şi produse de panificaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite