Una din soluţiile crizei, taxa lui Barroso, este subminată de Londra: Mai bine îţi tragi un glonţ în picior decât taxa pe tranzacţii financiare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii se tem că City-ul londonez va rămâne o amintire din cauza taxei impuse de UE
Britanicii se tem că City-ul londonez va rămâne o amintire din cauza taxei impuse de UE

Taxa pe tranzacţii financiare, propusă de Comisia Europeană pentru a salva euro, este sprijinită de Germania şi de Franţa, dar contestată de Marea Britanie. Comisia Europeană (CE) a aprobat săptămâna trecută crearea unei taxe pentru tranzacţii financiare (TTF) în UE.

Se estimează că ar genera venituri anuale de 55 de miliarde de euro, sumă care va fi apoi împărţită între bugetele europene şi cele naţionale. Ratele taxei sunt „scăzute", au spus oficialii CE.

Mai exact, acestea reprezintă 0,1% pentru acţiuni şi obligaţiuni şi 0,01% pentru alte produse. Noul impozit se aplică pe tranzacţiile care au loc între instituţii financiare - echivalentul a 85% din toate tranzacţiile. Operaţiunile persoanelor fizice, cum ar fi plata cu card de credit, împrumuturi private, de economii nu ar fi, însă, afectate. 

Cât de bine este primită măsura

O astfel de propunere are nevoie de acordul celor 27 de state membre pentru a putea fi implementată. Unul dintre statele UE care se opune cu vehemenţă acestei taxe este Marea Britanie, a cărei economie se bazează pe o puternică industrie bancară concentrată în centrul financiar din Londra (City).

În Marea Britanie există deja o „stamp tax", pentru acţiuni, un fel de taxă pentru tranzacţii financiare, care strânge în jur de patru miliarde de lire pe an care revin trezoreriei britanice. Franţa, Germania şi Austria au sprijinit însă introducerea acestei taxe, primele două susţinând că ar limita speculaţiile.

Va fi taxa pe tranzacţiile financiare o soluţie, sau un dezastru, pentru criza zonei euro?



Tranzacţii în singapore

Taxa UE pe tranzacţii financiare ar obliga multe afaceri şi locuri de muncă „să fugă" din Londra, consideră europarlamentarii britanici conservatori din PE.

„Experţi din industrie estimează că aproape 30% din tranzacţiile Londrei s-ar muta în Singapore pentru a scăpa de impozite. Poate Barroso (n.n. - preşedintele CE) crede că aşa va salva euro pe ultima sută de metri, însă tot ce se va întâmpla va fi doar în avantajul competitorilor internaţionali ai UE", a spus purtătorul de cuvânt al conservatorilor din PE pe probleme economice, Kay Swinburne.

„Uniunea este foarte divizată pe această temă. Nu există niciun consens, a spus ministrul de finanţe polonez Jacek Rostowski. O soluţie înaintată atât de conservatorii din PE, dar şi de miniştrii de Finanţe din UE ar fi aplicarea TTF doar în zona euro.

Marea Britanie  susţine însă că o astfel de taxă ar trebui aplicată „nu numai în UE, dar şi la nivelul G20", grupul format din cele mai puternice 20 de economii din lume, pentru a fi „eficientă". Statele din G20 nu au căzut de acord, însă, asupra implementării TTF, iar poziţia lor este încurajată în special de SUA.

O „taxă Robin Hood"

Introducerea unei taxe pe tranzacţii nu este o idee nouă pentru niciun guvern din UE. În Marea Britanie, David Hillman este unul dintre liderii unei campanii de promovare a aşa numitei „taxe Robin Hood" ce ar urma să se aplice începând cu Anglia în sectorul financiar. 

El consideră că şi TFF ar putea fi considerată o taxă tip „Robin Hood", pentru că va afecta fondurile speculative, va afecta bogaţii, pentru că reţelele foarte importante şi instituţiile financiare bogate fac aceste tranzacţii. Membrii campaniei Robin Hood fac în acest moment lobby guvernului şi parlamentului britanic pentru a-i convinge să nu îşi folosească dreptul de veto în Consiliul European împotriva TTF.

Marea Britanie nu-şi doreşte această taxă. Însă alte state UE ar putea să ia iniţiativa şi să sprijine taxa pe tranzacţii financiare - nu spune nimeni că Marea Britanie trebuie să accepte, dar nici să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca o astfel de decizie, a spus David Hillman într-un interviu pentru „Adevărul Europa".

Şi totuşi, taxa e corectă, susţine expertul englez. „A venit momentul ca sectorul financiar să plătească pentru propriile greşeli care au generat criza economică şi să ia această povară de pe umerii contribuabililor. Mi se pare corect să cotizeze. Au avut o viaţă uşoară în ultimii 30 de ani şi în acest timp şi-au luat multe riscuri, iar când totul a sărit în aer, tot contribuabilii au fost cei care au plătit. Cred că acum ar trebui să ofere ceva înapoi şi să-şi asume responsabilitatea", a spus Hillman.

Migraţie a băncilor pe alt continent?

Principalul argument împotriva implementării unei taxe UE pe tranzacţii financiare ar fi că toate tranzacţiile s-ar muta de pe continent. Liderul Partidului pentru independenţa Marii Britanii, Nigel Farage, consideră că „se vor găsi mii de locuri unde să se mute". „Mai bine ai lua un pistol şi te-ai împuşca singur în picior! Este o prostie, tot ce ar realiza ar fi că toate afacerile s-ar muta din Europa. Orientul Îndepărtat va fi principalul beneficiar. E o încercare a UE de a câştiga mai multă putere, mai ales asupra taxelor directe", a declarat Farage pentru „Adevărul Europa".

TFF ar avea nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a putea fi implementată la nivel UE. Marea Britanie, spune Farage, nu va permite niciodată aşa ceva. „Serviciile financiare reprezintă industria cea mai mare a Marii Britanii. Cred că, în cazul în care Cameron nu reuşeşte într-un fel sau altul să evite aşa ceva, guvernul britanic se va dărâma", a adăugat el.

David Hillman susţine însă că argumentele folosite de Farage şi împărtăşite de eurodeputaţii conservatori din PE sunt doar tactici pentru a produce panică. „Să spui că va fi un dezastru pentru Londra, că toate tranzacţiile se vor muta în New York - acestea sunt tactici prin care să se sperie oamenii. Băncile nu se pot muta, din multe motive.

Unul ar fi că îţi trebuie o ţară cu un guvern foarte stabil politic şi economic, iar în contextul crizei financiare, acest lucru este dificil", spune Hillman. Băncile s-ar putea muta în SUA, spun mulţi critici ai TTF. „Problema este că Statele Unite au avut deja atât de multe dezastre financiare, încât nu-şi mai pot asuma o responsabilitate atât de mare, nu pot cumpăra datoriile băncilor", a spus expertul britanic.

Un alt motiv ar fi fusul orar. „Oamenii subestimează cât de important este fusul orar. Londra a devenit o capitală importantă pentru finanţe datorită faptului că se află cu un picior în America şi unul în Est. Ea prinde începutul unei zile şi sfârşitul unei alte zile, în acelaşi timp. Acest lucru îi oferă o poziţie unică, nu se poate muta atât de uşor," a adăugat Hillman.

"Decât această taxă mai bine ai lua un pistol şi te-ai împuşca singur în picior!"
Nigel Farage
europarlamentar britanic

Spune si tu
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite