"Taxa pe viciu nu va reduce consumul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a modificat săptămâna trecută Codul Fiscal, astfel încât taxa pe viciu să poată intra în acţiune. Pentru simplificarea procedurilor, taxa pe viciu a fost introdusă în acciză, de

Guvernul a modificat săptămâna trecută Codul Fiscal, astfel încât taxa pe viciu să poată intra în acţiune. Pentru simplificarea procedurilor, taxa pe viciu a fost introdusă în acciză, de unde se va vira direct în bugetul Ministerului Sănătăţii. Astfel, se evită aplicarea accizei pe taxa pe viciu.
Dacă în calendarul iniţial se prevedea ca acciza pe alcool să se majoreze, pe 1 iulie, de la 465,35 euro/hl la 550 euro/hl, noile reglementări presupun o creştere în două etape, de la intrarea în vigoare a legilor sănătăţii la 665 euro/hl, iar la 1 iulie la 750 euro/hl, deci cu 200 de euro/hl mai mult. La ţigări, nivelul accizei este acum de 9-10 euro/1.000 de ţigarete, plus o acciză procentuală de 30% din preţul maxim de vânzare. Calendarul vechi prevedea o creştere, la 1 iulie, la 11,47 euro/1.000 ţigarete, plus 29%. Mai nou, acciza creşte în primă etapă la 15,53 euro plus 30%, iar la 1 iulie la 16,28 euro plus 29%. Pe lângă faptul că penalizează viciul, suprataxarea acestor produse pune şi o problemă morală: la negocierea calendarului de creştere a accizelor România cerea o perioadă de tranziţie motivând că aceste produse nu suportă o accizare mai rapidă, în schimb acum vine cu o suprataxare. Despre suprataxarea alcoolului şi tutunului am stat de vorbă cu Cătălin Doică, secretar de stat în Ministerul Finanţelor pe probleme de taxare:
- De ce România a cerut perioadă de tranziţie pentru majorarea accizelor la ţigări şi alcool, argumentând că aceste produse nu suportă această scumpire, iar acum apare taxa pe viciu?
- Noi am negociat Capitolul impozitare în 2002. Atunci am cerut creşterea graduală a accizelor, acceptată în 2003, iar termenul-limită e prevăzut pentru 2010, cu o creştere la 1 iulie a fiecărui an. Taxa pe viciu a fost instituită în acest an, scopul ei fiind finanţarea investiţiilor în sănătate, infrastructură în domeniu; în scop secundar e reducerea consumului de alcool şi tutun, şi, corelativ, a cheltuielilor de sănătate pentru tratarea bolilor generate de acestea. Introducerea taxei pe viciu nu a putut fi prognozată din 2002, în plus atunci aveam foarte mult de recuperat la acciză, acum mai avem numai patru paşi.
- Ce efecte va avea taxa pe viciu asupra bugetului?
- Calculele estimative arată că taxa pe viciu ar putea aduce 2.000 de miliarde de lei vechi anual, incluzând şi TVA, care nu va fi venit la Ministerul Sănătăţii.
- Cât apreciaţi că va fi scumpirea medie a ţigărilor şi alcoolului atunci când legile sănătăţii vor intra în vigoare? Dar la 1 iulie?
- Din proiectele făcute cu producătorii pe o băutură alcoolică de 40 grade în sticlă de 1/2l, creşterea ar putea fi de 8,5% în prima etapă la introducerea taxei pe viciu-, şi încă 3,8% de la 1 iulie. La ţigări, creşterea e de 20% după aplicarea taxei pe viciu şi de încă 2,3% de la 1 iulie. Taxele vor intra în vigoare săptămâna viitoare, odată cu intrarea în vigoare a legilor sănătăţii.
- Apreciaţi o scădere a consumului sau nu? Dar a evaziunii?
- Nu ştiu dacă consumul va scădea. Din nefericire, e posibil să nu scadă consumul. Referitor le evaziune, e un semnal de atenţionare care ne-a fost tras, iar Direcţia de control şi Garda Financiară sunt pregătite să acţioneze.
- Vom vedea imediat această creştere sau va exista o perioadă de întârziere, după epuizarea stocurilor?
- Estimativ, e evident că n-ar fi normal să se reflecte imediat, ci numai după epuizarea stocurilor. Scumpirile ar trebui să se reflecte după ce comercianţii se vor reaproviziona de la producători şi importatori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite