Taxa pe viciu umflă preţul alcoolului peste media UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii organizaţiei patronale din industria alcoolului (GARANT) avertizează că taxa pe viciu "va duce la creşterea preţului pe hectolitrul de alcool până la 800 de euro - unul dintre cele mai

Liderii organizaţiei patronale din industria alcoolului (GARANT) avertizează că taxa pe viciu "va duce la creşterea preţului pe hectolitrul de alcool până la 800 de euro - unul dintre cele mai mari preţuri din cadrul UE".
Preşedintele GARANT, Romulus Dascălu, spune că litrul de vodcă, la preţul actual de 12-13 RON, ar putea ajunge la 19-20 RON, dar deocamdată "nimeni nu e în măsură să ne explice cum anume se va aplica taxa pe viciu". În plus, nivelul de taxare din România "va conduce la o depăşire semnificativă a gradului de fiscalizare a băuturilor alcoolice din Uniunea Europeană". În consecinţă, membrii GARANT au sesizat Curţii Constituţionale neconstituţionalitatea taxei pe viciu şi aşteaptă răspunsul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 28 martie.Reprezentanţii Comisiei Europene şi-au exprimat recent îngrijorarea cauzată de faptul că taxa de viciu se va aplica numai persoanelor juridice, în timp ce persoanele fizice şi asociaţiile familiale nu au obligaţii să plătească această nouă taxă.

Bidoanele de lapte, transformate în cazane de ţuică
"Doar 32-33 de firme româneşti active în industria alcoolului şi a băuturilor alcoolice (o treime) îndeplinesc condiţiile pentru a se integra cu produsele lor pe piaţa Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007", a mai anunţat Romulus Dascălu. Restul… "Uitaţi-vă că au dispărut complet acele bidoane de aluminiu în care se transporta laptele. Au fost transformate în cazane artizanale, pentru că la noi e posibil, în timp ce la alţii distilatoarele ilegale sunt urmărite cu infraroşii, din elicoptere". Liderul GARANT preconizează, de asemenea, că numărul mare de taxe şi birocraţia vor încuraja agenţii economici care lucrează la negru, iar falimentarea agenţilor economici corecţi va scoate în şomaj mii de angajaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite