Taxa pe scaun, in locul controlului fiscal in restaurante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incapabil sa controleze fenomenul evaziunii fiscale din restaurante, baruri, cluburi, statul a propus introducerea unei taxe pe scaun, a carei percepere ar ajuta la colectarea veniturilor necesare,

Incapabil sa controleze fenomenul evaziunii fiscale din restaurante, baruri, cluburi, statul a propus introducerea unei taxe pe scaun, a carei percepere ar ajuta la colectarea veniturilor necesare, fara ca Fiscul nostru sa se deranjeze prea mult. Un control efectuat recent in 22 cluburi de noapte si restaurante selecte din Bucuresti a aratat Fiscului nostru adevarata amploare a acestui fenomen. Au fost aplicate amenzi de 2,75 miliarde lei si confiscate sticle cu bauturi, in valoare de 50 milioane lei. Inspectorii au decis inchiderea mai multor societati pe perioade cuprinse intre 1 si 3 luni. Nici controalele efectuate pe litoral nu au aratat o situatie mai buna. In urma verificarii a 75 de societati, au fost aplicate amenzi de 2,56 miliarde lei si au fost confiscate bunuri in valoare de 380 milioane lei. In loc sa intensifice acest gen de contraole, sefii Finantelor noastre au decis ca este mai usor sa percepi o taxa de la fiecare unitate si, apoi, ce mai conteaza daca si cat fura aceasta. Insa deocamdata, valoarea evaziunii in domeniu nici macar nu poate fi estimata.
Fiscul american are manuale speciale de verificare a restaurantelor
Confruntati cu un fenomen similar, institutiile fiscale din alte tari au gasit caile potrivite, fara a introduce taxe pe scaune si fara a apela la mijloace senzationale. Fiscul american efectueaza controale complexe ale celor suspectati. Acestea se desfasoara dupa un manual realizat special pentru industria ospitalitatii. Atat patronii, cat si angajatii sunt obligati sa sustina adevarate interviuri in fata inspectorilor, interesati de cele mai diverse subiecte, cum ar fi bacsisurile primite, fluxurile de clienti, aprovizionarea cu marfuri, valoarea medie a unei mese, modul de impartire a bacsisurilor etc. In perioada 2001-2003, intre 67 si 84% din cei vinovati au fost inchisi si au trebuit sa achite amenzi substantiale, de sute de mii de dolari.
Frica pazeste pepenii in Finlanda
In Australia, au fost introduse plafoane de incasari in functie de marimea restaurantelor, iar cei care pretind ca se situeaza sub acestea au fost controlati cu predilectie. Intr-un singur an, aici au fost efectuate 26.000 inspectii inopinate. Inspectorii australieni, ca si cei din Finlanda, pun accent pe colaborarea cu asociatiile hotelierilor si detinatorilor de restaurante si, nu in ultimul rand, pe popularizarea masurilor aplicate celor condamnati. Industria Suedeza a Hotelurilor si Restaurantelor recomanda membrilor, prin programul etic elaborat, sa "plateasca la timp taxele si impozitele (..) orice client trebuie sa primeasca bon fiscal care sa includa toate datele, inclusiv despre restaurantul respectiv". In plus, conteaza si teama proprietarilor de a nu fi prinsi, dar aceasta in Finlanda. Cea mai usoara cale de depistare a evaziunii la desfacerea bauturilor este compararea achizitiilor facute de restaurante cu vanzarile declarate, spune unul dintre acestia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite