Taxa ecologică anulează ieftinirea importurilor de electronice şi electrocasnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa de electrocasnice şi electronice a cunoscut în acest an un recul uşor din punctul de vedere al vânzărilor, cu peste 10 puncte procentuale, iar perspectivele pentru anul viitor nu sunt

Piaţa de electrocasnice şi electronice a cunoscut în acest an un recul uşor din punctul de vedere al vânzărilor, cu peste 10 puncte procentuale, iar perspectivele pentru anul viitor nu sunt deloc îmbucurătoare. Retailerii din sector se feresc să facă previziuni asupra evoluţiei vânzărilor după 1 ianuarie 2007, în contextul în care nu se cunosc încă taxele vamale ce urmează să fie aplicate importurilor provenite din afara Uniunii Europene. Previziunile asupra valorii acestor taxe sunt făcute doar pe seama celor practicate în acest moment de către Uniunea Europeană la importurile care vin din ţările asiatice, şi care în majoritatea cazurilor sunt cu mult sub cele aplicate acum ţării noastre.
Taxele la DVD-playere şi tv scad cu până la 30%
Dacă valorile ce vor fi aplicate importurilor româneşti vor fi apropiate celor practicate în prezent de Uniunea Europeană, consumatorul ar urma să aibă acces la electronice şi electrocasnice ceva mai ieftine. În unele cazuri însă, ieftinirea ar putea fi anulată de aplicarea "taxei verzi". Scăderea ar urma să se resimtă în mod semnificativ pe partea de electronice, în special la DVD-playere şi televizoare, fie ele cu plasmă sau LCD, sector în care retailerii se aşteaptă ca vânzările să explodeze. În prezent, aceste produse importate din Asia sunt taxate în vamă cu 42%, în timp ce UE are o taxă de 13,9% la DVD-playere şi, respectiv, de 14% la televizoare. "Camerele video sunt în prezent taxate cu 8%, în timp ce ţările din Uniunea Europeană importă aceleaşi produse taxate doar cu 1,2%", ne-au declarat surse din industria de retail.
"Taxa verde" între 3 şi 10 euro
Potrivit acestora, chiar dacă ţara noastră nu va aplica în mod cert această valoare, ea nu poate varia foarte mult. O stagnare de preţ ar urma să se înregistreze la monitoare, produse pentru care şi în prezent taxa vamală este zero. "În funcţie de greutatea aparatelor,
taxa verde
, a cărei valoare va trebui să fie afişată la raft în dreptul fiecărui produs, şi care se aplică pentru reciclarea aparatelor şi echipamentelor electronice, variază între 3 şi 10 euro pentru echipamentele IT&C şi electronicele de consum", a declarat, pentru Adevărul, Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente şi Tehnologia Informaţiei. Potrivit acestuia, nivelul taxei ar urma să fie apropiat de cel aplicat în prezent de europeni, respectiv 10 euro pentru PC, 8 euro la laptop, 6 euro la monitoare şi televizoare, în timp ce pentru imprimante nivelul se apropie de 3 euro.
În ceea ce priveşte produsele albe, în speţă cuptoare cu microunde şi aparatele de aer condiţionat, taxa vamală ar putea să scadă la 5% şi, respectiv, 2,7%, în condiţiile în care în prezent acestea sunt între 25 şi 35%. Importurile de frigidere, maşini de spălat şi roboţi de bucătărie din alte ţări decât cele ale Uniunii Europene au un regim vamal de 20%, în timp ce o ţară integrată aplică o taxă care variază între 1,5% şi 3%. Chiar şi în aceste condiţii, reprezentanţii din sector sunt pesimişti în ceea ce priveşte preţul de la raft, din cauza aplicării "taxei verzi", care, în acest caz, poate ajunge până la 15-20 de euro.
"Având experienţa statelor care au aderat anterior la UE, putem estima că preţurile electrocasnicelor vor creşte cu o sumă care va varia între 2 euro şi 10 euro pentru fiecare produs, în funcţie de greutatea acestuia, ca urmare a introducerii taxei ecologice", a declarat Jiri Rizek, directorul de retail al grupului Flamingo Internaţional, cel care a achiziţionat pe parcursul acestui an lanţul Flanco. Negoiţă consideră însă că această taxă nu va fi resimţită mai devreme de luna martie 2007, pentru că trebuie mai întâi să fie promovată legea care reglementează taxele ecologice. În acest context, anul 2007 va aduce o stagnare a pieţei de electronice şi electrocasnice în jurul valorii înregistrate în acest an, respectiv 800 milioane de euro, o creştere solidă urmând să fie înregistrată, potrivit preşedintelui Altex, Dan Ostahie, de-abia în orizontul 2008-2009.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite