Taxă "Robin Hood" pe gaze. Banii vor fi folosiţi pentru consumatorii vulnerabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul pregăteşte un sistem financiar prin care companiile de gaze vor fi suprataxate "pentru venituri extraordinare", ca în cazul procesatorilor de ţiţei din Vest, cărora li se aplică celebra "taxă Robin Hood". Banii vor fi folosiţi pentru protecţia consumatorilor care ar avea de suferit din cauza scumpirii graduale a gazelor.

Guvernul a stabilit un comitet interministerial care va pregăti un pachet de măsuri fiscale şi de reglementare pentru domeniul gazelor şi al petrolului, se arată în draft-ul scrisorii de intenţie agreate cu FMI şi obţinut de HotNews. Pachetul va cuprinde şi măsuri privind aplicarea, în urma liberalizării preţurilor la gaze, a unei taxe pe venituri extraordinare.

Fondurile obţinute astfel de la companiile din domeniul gazelor vor fi utilizate pentru finanţarea măsurilor de protecţie a consumatorilor vulnerabili. În acest fel, consumatorii vulnerabili vor fi protejaţi de impactul ajustărilor de preţuri rezultate în urma liberalizării. Măsurile vor fi luate în urma consultării actorilor de pe piaţa gazelor.
Comitetul interministerial va mai pregăti până la sfârşitul lui 2012 un nou sistem de reglementare şi impozitare în sectorul gazelor şi petrolului valabil pentru perioada 2015-2024. Toate aceste măsuri vor fi luate în urma consultării actorilor de pe piaţă gazelor şi a petrolului.

O piedică serioasă: acordul cu Federaţia Rusă

În draftul scrisorii de intenţie se mai arată că vor fi accelarate negocierile privind acordul cu Rusia. O convenţie semnată cu Rusia în 1996, alături de alta semnată în 1986, încalcă legislaţia comunitară, respectiv Regulamentului nr. 1775/2005 privind condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale (înlocuit în anul 2009 prin Regulamentul nr. 715/2009) care se aplică tuturor conductelor de transport de pe teritoriul Uniunii Europene, indiferent dacă astfel de conducte furnizează efectiv gaze naturale într-un anumit stat membru sau dacă transportă gaze mai departe în aval.

Acesta este şi motivul pentru care România a ajuns în faţa Curţii Europene de Justiţie. Pentru evitarea unui proces care s-ar putea finaliza cu amenzi usturătoare, România se află în plină renegociere a acordurilor cu Federaţia Rusă. Practic, România nu se poate alinia normelor UE fiind constrânsă de cele două Convenţii semnate în 1986 şi 1996 cu Federaţia Rusă. Convenţiile au fost denunţate, dar continuă să producă efecte până în 2015, respectiv 2016.  
 
 În document se mai precizează că vor fi luate măsuri în vederea diversificării aprovizionării cu gaze naturale. Tot în scrisoarea de intenţie se arată că vor fi luate măsurile necesare pentru permiterea exporturilor de gaze. Aici se face referire şi la faptul că nu trebuie aprobat în Parlament proiectul privind interzicerea exporturilor de gaze. Proiectul a fost însă  respins de preşedintele Traian Băsescu şi retransmis Parlamentului pentru reexaminare.   

Începe sarabanda scumpirilor

Pentru consumatorii non-casnici (industriali), preţurile reglementate la gaze vor fi majorate începând cu decembrie 2012 şi se vor alinia cu preţurile medii europene până la sfârşitul anului 2014.
Pentru consumatorii casnici, preţurile reglementate vor fi majorate începând cu iulie 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite