Tarom va „decola“ spre Bursă cu 20% din acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta publică iniţială ar trebui să fie lansată după ce compania aeriană va trece pe profit, recomandă brokerii. Pentru investitori, ar fi un bun plasament pe termen lung. Guvernul a aprobat vânzarea pe Bursă a unui pachet de acţiuni reprezentând 20% din capitalul social al Tarom. Intermediarul listării va avea mult de furcă, spun brokerii.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a fost mandatat să ia măsurile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare a transportatorului aerian şi vânzarea pachetului de acţiuni printr-o ofertă publică secundară iniţială la Bursa de Valori Bucureşti.

Momentul oportun, greu de ales

Biroul de presă al Executivului precizează că decizia privind momentul vânzării pachetului de acţiuni va fi luată de Guvern. De altfel, premierul Emil Boc ar fi solicitat ca termenul de vanzâre a acţiunilor Tarom să fie stabilit de Executiv în aşa fel încât să se evite recentul eşec al vânzării la Bursă a aproape 10% din Petrom, potrivit unor surse participante la şedinţa de Guvern, citate de Mediafax. „Primul-ministru a avertizat că nu trebuie să se ajungă în situaţia de a nu vinde acest pachet de acţiuni, aşa cum s-a întâmplat cu pachetul de acţiuni Petrom, şi de aceea a cerut ca Guvernul să stabilească momentul vânzării în funcţie de condiţiile favorabile de pe piaţă", au precizat sursele citate.

Nici specialiştii pieţei de capital nu se hazardează să estimeze când ar fi un moment favorabil pentru listarea Tarom, dar consideră că transparenţa şi vizibilitatea pe care o va dobândi astfel va fi cel mai important câştig. „De data aceasta, trebuie ales un intermediar capabil să estimeze corect care va fi momentul oportun pentru lansarea ofertei publice. Şi evaluarea companiei va avea o importanţă deosebită", ne-a declarat Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. El apreciază ca fiind inspirată ideea de a privatiza Tarom prin Bursa de Valori, nu prin varianta cu un investitor strategic.

O oportunitate pentru investitori

Va fi Tarom o oportunitate atractivă pentru investitori? „Nu mai avem companii aeriene pe Bursa de la Bucureşti, aşa că nu putem face comparaţii, dar cert este că pentru investitori Tarom va fi un bun plasament pe termen lung", ne-a declarat Adrian Mănăilă, preşedintele companiei de brokeraj Elda Invest. Iar pentru Guvern marele câştig va veni nu atât din sumele pe care le va încasa din oferta publică iniţială, cât din vizibilitatea pe care o va dobândi transportatorul aerian naţional, a conchis brokerul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite