Ţările cele mai expuse la criza euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

18 ţări, printre care şi România, sunt cotate drept „extrem de vulnerabile“ în cazul unui colaps al monedei unice, într-un index ce conţine 169 de ţări din întreaga lume.

Marea Britanie este cea mai vulnerabilă din întreaga lume în faţa crizei euro care se agravează, iar economia acestei ţări va fi lovită cel mai rău dacă euro se prăbuşeşte. Acesta este verdictul unui studiu efectuat de organizaţia britanică Maplecroft şi publicat ieri. 18 ţări, printre care şi România, sunt cotate drept „extrem de vulnerabile" în indexul care conţine 169 de ţări. După Marea Britanie, următoarele trei ţări cele mai afectate sunt Polonia, Ungaria şi Cehia.

„Consecinţele pentru aceste ţări sunt scăderea producţiei industriale, pierderea competitivităţii şi creşterea datoriilor suverane la niveluri nesustenabile din cauza creşterii preţului împrumuturilor externe", se arată în comunicatul Maplecroft. Temerile privind agravarea crizei datoriilor eurozonei au crescut în această săptămână când randamentul obligaţiunilor emise de Spania şi Italia a crescut.

Dependenţa de exporturile zonei euro şi puternicele legături bancare şi financiare cu această regiune fac din Marea Britanie cea mai vulnerabilă ţară.Colapsul unor ţări strategice precum Spania şi Italia ar putea provoca o scădere de 7% în comerţul Marii Britanii şi are drept rezultat pierderi de circa 95 de miliarde de lire de către sectorul financiar britanic.

Marea Britanie a investit 380 de miliarde de lire în băncile europene şi în obligaţiuni suverane, echivalând cu 27% din PIB-ul britanic. Ţările din Europa centrală şi de est şi din Scandinavia, ca şi ţările africane exportatoare de mărfuri, cum ar fi Mozambic, Mauritania, Maroc şi Coasta de Fildeş sunt şi ele printre cele clasificate drept" cu risc extrem", în timp ce ţările emergente (Brazilia, Rusia, India) sunt foarte expuse, arată cercetarea. Suedia şi Islanda sunt pe locurile 8 şi 9. Dintre ţările emergente, China are cel mai mic risc, fiind cotată cu „expunere medie".

Scenariu sumbru pentru România

Potrivit unei analize efectuate de compania britanică de consultanţă Capital Economics, economia românească este cea mai vulnerabilă din Europa de Sud-Est, în cazul în care Grecia se retrage din zona euro. Aceasta datorită schimburilor comerciale masive şi legăturilor financiare dintre cele două ţări.

În pofida faptului că are cea mai mare economie din Balcani, România se confruntă cu problema suplimentară a instabilităţii politice după căderea guvernului în mai, relevă analiza. Deşi noile alegeri au fost programate să aibă loc mai târziu în acest an, este posibil ca economia românească să se contracte şi mai mult. Aşa cum se prezintă situaţia, fără un guvern puternic toate eforturile de a opri încetinirea economică din România sunt paralizate de lupte politice interne, relevă analiza.

Potrivit sursei menţionate, românii sunt însă neatenţi la această problemă - premierul Victor Ponta însuşi a recunoscut că speră ca Grecia să reziste până la capăt şi să rămână în zona euro, şi aceasta cu un bun motiv - având în vedere lipsa de putere a politicienilor ţării în prezent, un astfel de dezastru nu ar putea veni într-un moment mai prost decât cel actual, conchide analiza.

„Europa se apropie treptat de o catastrofă la o scară fără precedent", se arată într-un raport elaborat de 17 experţi economişti europeni, citat de Deutsche Welle. Experţii fac apel către guvernele UE să ia urgent măsuri suplimentare pentru a evita colapsul.

Risc mare în Europa de Sud-Est

Ieşirea Greciei din zona euro presupune un risc de colaps financiar în rândul ţărilor din Europa de Sud-Est, avertizează economistul-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.

Erik Berglof le-a cerut ţărilor din Europa de Sud-Est să-şi intensifice eforturile de a se proteja de posibilele efecte secundare. „În aceste vremuri de criză trebuie să se înţeleagă importanţa stabilităţii financiare", a declarat Berglof pentru Balkans.com.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite