Ţările baltice riscă să reintre în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană cere reduceri drastice a cheltuielilor bugetare pentru evitarea apariţiei unui nou balon al preţurilor. Stabilirea unor ţinte nerealiste de trecere la euro a provocat explozia creditelor şi a preţurilor.

Letonia, Lituania şi Estonia au suferit cea mai gravă recesiune din Uniunea Europeană din cauza stabilirii prea rapide a unei parităţi fixe a monedelor naţionale faţă de euro, ceea ce a condus la formarea unui balon al preţurilor, se arată într-un raport confidenţial elaborat de Banca Centrală Europeană, citat de Bloomberg News.

Culoarul extrem de îngust de fluctuaţie al monedelor pune o presiune suplimentară pe politica fiscală care are rolul de a reduce din dezechilibrele economice. În absenţa unor măsuri fiscale mai radicale, „autorităţile din ţările baltice nu vor putea să prevină o agravare a dezechilibrelor macroeconomice şi o repetare a boom-ului generat de preţul activelor", se arată în raportul BCE înaintat Comitetului Financiar-Economic al UE.

Explozia creditării şi majorarea salariilor medii cu 85% din ultimii cinci ani condus la supraîncălzirea economiilor, vulnerabile la restrângerea drastică a împrumuturilor. „Experienţa ţărilor baltice arată că economiile care s-au grăbit să adopte un culoar foarte îngust de variaţie a monedelor naţionale în raport cu euro majorează riscul ca ratele scăzute ale dobânzilor să conducă la împrumuturi excesive pe piaţa internă şi la explozia preţurilor", se arată în raportul BCE.

Scăderea competitivităţii

Creşterea rapidă a salariilor a condus la scăderea competitivităţii în raport cu ţările vecine, cu efect negativ asupra balanţei comerciale. Banca recomandă flexibilizarea pieţei muncii pentru sprijinirea industriilor cu potenţial de export, iar concurenţa de pe piaţa internă trebuie crescută. De asemenea, BCE critică sistemul de monitorizare a evoluţiilor ţărilor în perioada de preaderare la zona euro, care ar trebui să fie mai specifice pentru fiecare ţară în parte.

În plus, „în ţările care au adoptat unilateral o rată fixă de schimb pentru moneda naţională, sau au consiliu monetar, este important să se spună că modificarea ratelor de schimb în raport cu euro rămâne o posibilitate până la trecerea definitivă la moneda unică europeană.

În termeni anualizaţi, scăderea economică a ţărilor baltice în acest an a fost în medie de 20%. Ultimul trimestru, care a marcat ieşirea din recesiune a marilor economii europene, a consemnat scăderi de 19% în Letonia, 15,6% în Estonia şi 14,2% în Lituania, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pentru a respecta condiţiile impuse de FMI şi UE, Letonia trebuie să-şi reducă deficitul bugetar cu un miliard de dolari pe an până în 2012.

Lituania şi-a propus reducerea cheltuielilor publice cu echivalentul a 5% din PIB în acest an, iar Estonia este obligată să reducă din bugetul de stat echivalentul a 9% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite