Tariful corect la energia electrică pentru fiecare tip de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie, pretul energiei electrice va creste cu 1,8%, adica cu 67 lei/kWh. Aceasta scumpire nu-i va afecta pe cei cu bani, dar va fi resimtita de cele 4 milioane de romani incadrati in

De la 1 ianuarie, pretul energiei electrice va creste cu 1,8%, adica cu 67 lei/kWh. Aceasta scumpire nu-i va afecta pe cei cu bani, dar va fi resimtita de cele 4 milioane de romani incadrati in tariful social. In context, este bine sa invatam sa alegem varianta de pret care ne afecteaza cel mai putin.
Noaptea, cel mai bun pret
Cel mai mic pret al energiei electrice - 1.670 lei/kWh il vor plati cei cu consumuri foarte mici, deci, cu tariful social. Dar ca sa te incadrezi in acest tarif, esti obligat prin contract sa ai un consum de doar 60 kWh/luna, adica 1 kWh/zi. Mai exact, sa aprinzi un bec si sa te uiti doua ore pe zi la televizor. Peste acest nivel, automat te incadrezi intr-un tarif mai mare. Aici intervine dilema, pe care sa-l alegi: tariful monom diferentiat, tariful monom sau tariful noapte/zi. Pentru a sti exact pe care sa-l alegi, iti redam mai jos consumurile in functie de becurile pe care le ai si de tipul de aparate electrice existente in gospodarie. ,Totusi, prea multe optiuni nu au consumatorii. Dar este bine ca ei sa cunoasca grupurile de consumuri in care s-ar putea incadra. Dupa tariful social, noaptea este cel mai mic tarif. Cel mai mare tarif este atunci cand vii acasa obosit, aprinzi toate becurile din casa, pui aparate de incalzit in priza si dai drumul la masina de spalat. Aici vei sti ca vei plati cel mai mare tarif - adica cel putin 8.000 lei/kWh", declara un specialist energetician. Acesta recomanda consumatorilor o anumita cumpatare, un consum constant noapte/zi, ,aidoma unui frigider care consuma, se opreste, consuma constant pe parcursul unei zi si unei nopti".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite