Tarifele de interconectare provoacă război pe piaţa comunicaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibila amânare cu un an a reducerii tarifelor de interconectare pentru Vodafone şi Orange a coalizat operatorii de telefonie RomTelecom, Telemobil şi Cosmote împotriva arbitrului pieţei de

Posibila amânare cu un an a reducerii tarifelor de interconectare pentru Vodafone şi Orange a coalizat operatorii de telefonie RomTelecom, Telemobil şi Cosmote împotriva arbitrului pieţei de comunicaţii.
Cât timp tarifele de interconectare rămân peste nivelul real al costurilor, acestea vor afecta atât dezvoltarea unei pieţe concurenţiale, cât şi consumatorii, nevoiţi să plătească tarife mai mari, susţin oficialii celor trei companii.
Peste 5 milioane de utilizatori de servicii de telefonie fixă şi mobilă ar fi prejudiciaţi de această amânare, spun cei trei operatori. "Autoritatea a stabilit deja că Vodafone şi Orange au obligaţia de a percepe tarife de interconectare în funcţie de costuri, şi orice întârziere în implementarea acestei decizii presupune plata unor tarife mai mari de către utilizatori", subliniază reprezentanţii RomTelecom, Telemobil şi Cosmote.
În acelaşi timp, actualul nivel de interconectare reprezintă principalul motiv pentru care clienţii nu trec dintr-o reţea în alta, este de părere Piermario Di Petrio, directorul general al Telemobil. "Nicăieri în Europa nu există un duopol atât de puternic în ceea ce priveşte cota de piaţă. Orange şi Vodafone deţin, împreună, 94% din piaţă, cotă susţinută, în mod evident, şi de ANRC", atrage atenţia oficialul Telemobil. La rândul său, Nikolaos Tsolas, preşedintele Cosmote, susţine că, practic, clienţii sunt captivi în reţelele operatorilor puternici: "Clienţii îşi aleg furnizorul ţinând cont de reţeaua în care se află rudele şi prietenii, şi nu în funcţie de o situaţie care să le satisfacă cel mai bine nevoile. Ei sunt, în esenţă, captivi în aceste reţele".Pe de altă parte, duopolul Orange Vodafone, "cu susţinere" din partea ANRC, pune piaţa românească într-o altă situaţie apreciată drept absurdă: "Piaţa trebuie să plătească tarife mai mari de interconectare pentru ca Vodafone şi Orange să verse sute de milioane dividende firmelor-mamă", consideră Piermario Di Petrio.
Deocamdată, ANRC susţine corectitudinea modelului aplicat, afirmând că va continua aplicarea reducerilor. "Din acest motiv, proiectul supus spre consultare propune amânarea cu un an a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare cu reţelele celor doi operatori şi în niciun caz renunţarea la acest proiect", declară Dan Georgescu, preşedintele ANRC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite