Tăriceanu şi Năstase: Majorarea TVA ar fi o greşeală majoră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foştii premieri ai României, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, cred că actualul Guvern este tentat să majoreze taxa pe valoarea adăugată (TVA), lucru care ar avea repercursiuni grave.

„Este un zvon care circulă destul de intens, probabil că este una din soluţiile la care va recurge Guvernul. Cred că etse o greşeală pentru că, într-o perioadă de criză, consumul nu trebuie sugrumat, din contră trebuie stimulat, şi sigur că majorarea de TVA vine exact în sens contrar", a declarat Călin Popescu Tăriceanu în cadrul emisiunii „După 20 de ani" de la Pro TV.

De asemenea, în opinia liberalului, cota unică de 16% a fost un succes, precizând că în opinia sa ar fi o greşeală să se renunţe la ea.

„Cota unică a fost un succes. A permis investitorilor să reinvestească mai mult, a permis oamenilor să câştige mai mult, deci să beneficeze de roadele muncii lor, a permis statului să strângă mai mulţi bani şi la buget. Cred că în toate planurile s-a dovedit a fi o reuşită şi cred că ar fi o greşeală să se renunţe la cota unică. Cu cota unică nu plăteşte toată lumea la fel, 16% aplicat a unui salariu de 1.000 de lei, de 10.000 de lei sau de 100.000 de lei, duce la valori diferite de impozit pe venit, deci nu suntem într-o idee de a favoriza pe cei care au venituri mai mari", a declarat Tăriceanu.

În plus, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că pentru pornirea la rece a economiei nu trebuie căutate soluţii „de premiu Nobel", ci soluţii testate de alţii, menţionând că sunt necesare patru măsuri esenţiale necesare măcar pentru „oprirea declinului economic", dacă nu pentru repornirea motoarelor: "stimulente pentru intreprinderi"- pentru a crea şi a menţine locuri de muncă, stimularea consumului, reducerea unor cheltuieli fără a introduce taxe suplimentare şi investiţiile publice cu bani din sectorul guvernamental.

„Cu alte cuvinte ei, se consideră incapabili şi impotenţi în faţa crizei şi vor ca salvarea să vină din exterior, mizând pe faptul că, pe măsură ce economiile din vest repornesc motoarele, va exista un efect de antrenare pentru economia românescă. E adevărat, dar nu e destul", a afirmat Tăriceanu.

Reintroducerea impozitului diferenţiat?

La rândul său, Adrian Năstase, fostul premier din aprtea PSD, consideă că o soluţie pentru relansarea economică şi protejarea celor cu venituri mici ar fi reintroducerea impozitului diferenţiat şi renunţarea la cota unică.

„La acest nivel este limpede că nu mai reprezintă o soluţie. Cei cu venituri mici au beneficiat mult mai puţin decât cei cu venituri mari de cota unică. În schimb, bugetul statului nu a putut să obţină suficiente venituri, iar statul a venit pe alte zone de impozite suplimentare, pe care însă toţi le-au plătit în egală măsură, iar polarizarea socială s-a mărit", a declarat Năstase.

Adrian Năstase nu a avansat cifre exacte ale unor praguri diferenţiate ale impozitului pe venit, menţionând că PSD încă face "modelări" pentru a vedea care ar fi soluţia cea mai bună.

Totodată, fostul premier a apreciat că România a ajuns în situaţia de a apela la împrumutul extern de la FMI şi Comisia Europeană şi pentru că Guvernul Tăriceanu a decis, în 2005, să nu continue relaţia cu Fondul.

„Relaţia cu FMI trebuia continuată în 2005, eventual prin menţinerea nu a unui Acord stand-by, ci a unuia de tipprecautionary, care acum ne-ar fi ajutat. S-a ajuns la situaţia de acum pentru că FMI a venit când guvernul a sunat la 112 pentru un kit de reanimare pentru economie şi salarii. Acest împrumut a fost deja unul de supravieţuire într-un moment de disperare, iar banii au fost daţi evident pe pensii şi salarii", a afirmat Năstase.

De asemenea, Tăriceanu a reiterat că nu este de acord cu politica banilor luaţi de la Fondul Monetar Internaţional şi a criticat faptul că Guvernul Boc a "depus armele" şi a chemat FMI, cerând „o mână de ajutor".

„Concedierea bugetarilor nu este o soluţie"

Adrian Năstase a evitat să spună dacă, în locul actualului guvern, ar fi concediat bugetari, el menţionând, că în 2004 erau doar 900.000 de bugetari.

El a mai apreciat că România, ca ţară europeană, trebuie să reducă „disparităţile sociale", fiind foarte importantă stimularea creşterii clasei de mijloc şi să nu fie scăpată din vedere„evaziunea fiscal".

La aceeaşi întrebare legată de concedierea bugetarilor, Tăriceanu a invocat informaţiile potrivit cărora „numărul de angajaţi din sectorul public în România între 2005 până în 2008 a scăzut de la 1,92 de milioane la 1,72 de milioane, pe o tendinţă de scădere amorsată".  Şi el a evitat să dea un răspuns tranşant privind reducerea numărului de bugetari, precizând că el ar fi procedat cu totul altfel decât a făcut premierul Emil Boc şi nu poate da un răspuns, dar a spus ulterior că nu acesta e soluţia pentru rezolvarea unei situaţii de criză.

Soluţia nu este să mai tăiem din cheltuieli şi eventual să mai dăm nişte oameni afară, pentru că nu e decât o soluţie de moment, dar nu rezolvă problema pe fond. Domnul Boc trebuie pisat de noi ca Opoziţie şi mass-media să înţeleagă că el trebuie să repornească economia. A rămâne cantonat într-un deficit bugetar foarte mic nu-i va permite să aibă un spaţiu de manevră", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite