Tăriceanu l-a numit pe furiş pe Comănescu la Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi în cazul nominalizării lui Cătălin Predoiu la Justiţie, premierul nu s-a consultat cu partidul în legătură cu numirea lui Lazăr Comănescu pentru MAE. Şeful statului a acceptat rapid propunerea

La şedinţa conducerii PNL din cursul dimineţii, Tăriceanu nu a făcut nicio referire la nominalizarea lui Lazăr Comănescu. Primul-ministru i-a transmis ieri după-amiază preşedintelui Traian Băsescu solicitarea de a lua act de demisia lui Adrian Cioroianu de la Ministerul de Externe. Înainte de a trimite adresa oficială la Palatul Cotroceni, şeful guvernului şi preşedintele au avut o convorbire în care Tăriceanu l-a înştiinţat pe Băsescu despre noua nominalizare.

Liberalii nu au ştiut nimic din intenţiile premierului. Potrivit unor surse liberale, Călin Popescu Tăriceanu le-a reproşat membrilor Biroului Politic Central al partidului că au transmis presei nume de posibili succesori ai lui Adrian Cioroianu fără nicio legătură cu realitatea. Tăriceanu ar fi făcut o trimitere directă la ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, care declarase înainte de şedinţa BPC, la un post de televiziune, că primul-ministru va fi cel care va asigura interimatul la MAE. Sursele amintite au precizat că şeful guvernului le-a spus foarte clar colegilor săi de partid că atribuţia de a nominaliza noi membri ai Cabinetului îi aparţine în exclusivitate.

PNL, luat prin surprindere

Vicepreşedintele Teodor Meleşcanu a declarat, după reuniunea BPC, că premierul a spus doar că intenţionează să numească rapid un succesor al lui Cioroianu, fără să rostească vreun nume.

Ministrul apărării anticipase că noul ministru de externe va fi anunţat în cursul săptămânii sau chiar săptămâna viitoare şi că pe lista de candidaţi sunt atât diplomaţi, cât şi oameni politici. Vicepreşedintele Puiu Haşotti ne-a declarat că membrii biroului l-au mandatat pe Tăriceanu să facă propunerea pe care o consideră potrivită pentru şefia MAE. „Mi s-a făcut propunerea în acest weekend. Este o propunere care mă onorează”, a declarat Comănescu.

Spre deosebire de Adrian Cioroianu, istoric, produs al societăţii civile, Comănescu este diplomat de carieră. Amabasador al României pe lângă Uniunea Europeană, Lazăr Comănescu deţine gradul de ambasador din 1998 şi a îndeplinit mai multe misiuni diplomatice de rang înalt în ultimii ani. Cariera sa în MAE a început în urmă cu mai bine de 30 de ani, în 1972, când a absolvit ASE. Din 1990, Comănescu a funcţionat în MAE la misiunea pe lângă UE din Bruxelles, fiind numit ministru secretar de stat în MAE între 1995 şi 1998.

Din 1998, el a fost pe rând şeful misiunii României pe lângă NATO şi Uniunea Europeană, iar din 2007 a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României pe lângă UE. Spre deosebire de cei doi foşti miniştri de externe, Mihai Răzvan Ungureanu şi Adrian Cioroianu, ambii până în 45 de ani, ministeriabilul de la Externe este născut în 1949.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite