Târgul CeBIT Hanovra, gata de start

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare târg de teh­­nologie din Europa, CeBIT, începe mâine la Hanovra, în Germania, şi va dura până la 6 martie. La târg vor participa peste 4.100 de firme dintre care 14 companii româneşti, cele mai multe din Bucureşti şi Cluj, potrivit site-ului CeBIT 2010. Numărul participanţilor români este similar celui de anul trecut, dar în scădere faţă de acum doi ani.

„În 2008, din partea României au participat 30 de firme, anul acesta vor fi mai puţin de jumătate, companiile româneşti fiind mult mai prudente cu cheltuielile", explică Valerica Dragomir, directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care coordonează standul expoziţional al României din acest an.

Companiile româneşti care participă anul acesta la CeBIT sunt Ambo Software, Brusch, Codespring, CS România, Fortech, Greensoft, IT Six Global Services, MosaIQ, Pentalog România, Romsoft, Ropardo, Sety, Smart Tech International şi Veda Consulting.

Cheltuieli decontate de stat

O parte din cheltuielile de participare şi prezentare la târg sunt subvenţionate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Potrivit caietului de sarcini de pe site-ul instituţiei, costurile suportate de la buget includ contravaloarea în lei a cheltuielilor de reprezentare şi protocol de 500 de euro, o cotă de 50% din costurile de cazare pentru câte un reprezentant al firmelor participante, cheltuielile de reclamă şi publicitate (în limita maximă de 5.000 de euro), precum şi 1.500 de euro pentru cheltuieli neprevăzute.

Cu toate acestea, firmele care au participant în anii trecuţi la târg spun că, per total, costurile prezenţei la un astfel de târg depăşesc câteva mii de euro.

„Anul acesta preţul închirierii unui stand este la nivelul de anul trecut, de 198 de euro pe metru pătrat, iar un stand are minimum nouă metri pătraţi. Poate dacă cheltuielile cu amenajarea standului erau mai mici, anul acesta numărul firmelor participante ar fi fost mai mari", arată Camelia Iuşan, directorul de marketing al Arobs Transilvania Software.

Chiar şi aşa, faptul că la acest târg vin 300 de companii pentru prima dată arată că piaţa de IT începe să se „dezgheţe", printre aceste firme numărându-se giganţi precum Google sau Amazon.

Din 2001, când au participat 8.000 de firme, numărul expozanţilor a scăzut de la an la an. Astfel, numărul total al participanţilor depăşeşte cu puţin 4.100 de firme faţă de cele 4.300 în 2009, din 89 de ţări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite