Ţăranii pierd subvenţii de 13,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt afectaţi 10% din agricultorii îndreptăţiţi să primească fonduri de la UE Din cei 105.000 de agricultori penalizaţi pentru supradeclararea suprafeţelor cultivate, mai puţin de

Sunt afectaţi 10% din agricultorii îndreptăţiţi să primească fonduri de la UE

Din cei 105.000 de agricultori penalizaţi pentru supradeclararea suprafeţelor cultivate, mai puţin de 3.000 au depus contestaţii.

Fermierii români au fost penalizaţi cu 13,5 milionae de euro pentru neconcordanţele descoperite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) între cererile pentru subvenţii şi suprafeţele cultivate în teren.

Bugetul total pentru plăţile aferente anului 2007 a fost de 746 milioane de euro. Astfel, APIA a sancţionat pentru supradeclararea terenurilor cultivate în 2007 nu mai puţin de 105.863 de fermieri din cei un milion care urmau să primească subvenţii, iar numărul celor care au depus contestaţii este de doar 2.888.

Contestaţia, un proces complicat

Cotidianul "Adevărul" a prezentat săptămâna trecută situaţia ţăranilor din judeţul Ialomiţa care au primit plicurile cu înştiinţările de sancţionare din partea APIA. O parte dintre fermierii cu care am discutat nu înţeleg motivul sancţionării, iar procedurile birocratice pe care le au de parcurs pentru a-şi dovedi dreptatea îi determină să renunţe la contestaţii sau să se mărginească doar la acţiuni pe plan local.

Oricum, rezultatul contestaţiilor depuse la APIA este încă necunoscut. Instituţia menţionează că o parte dintre acestea se află în curs de soluţionare şi "în funcţie de rezultatul analizei instrumentării dosarelor se va reface controlul administrativ în sistem, urmat de recalcularea sumelor de plată".

Cei 13,5 milioane de euro vor rămâne la bugetele Uniunii Europene şi al României pentru că agricultorii aveau de primit de la UE 440 milioane de euro, pentru plăţile la hectar, iar la acestea se adaugă alţi 300 milioane de euro de la buget, reprezentând diverse subvenţii.

56.000 de fermieri nu primesc niciun ban

Peste jumătate dintre fermierii sancţionaţi nu mai primesc anul acesta niciun ban şi nici în următorii ani, în funcţie de mărimea penalizării.

Astfel, din cei 105 mii de agricultori, nu mai puţin de 56.344 au fost găsiţi cu supradeclararea mai mare de 50% a terenurilor cultivate, iar potrivit regulamentului Comisiei Europene nu primesc nimic, banii urmând să fie recuperaţi din subvenţiile pentru următorii trei ani. Cei 56 mii de fermieri în cauză au pierdut 3,2 milioane de euro, reprezentând plăţi la hectar.

Cea mai mare sumă, 4,8 milioane de euro, o vor pierde 26.655 fermieri pentru greşeli mici, supradeclarări de 3% şi până la 20%. Agricultorii care au greştit cu calculul parcelelor şi au declarat în plus faţă de cât au cultivat cu mai mult de 20% şi până la 30% au avut de suportat cele mai mari sancţiuni.

Astfel, 9.984 agricultori nu au mai primit 3,1 milioane de euro, iar sancţiunea medie se ridică la 310 euro pe fermier. Acestora li se adaugă alţi 12.880 fermieri care au declarat suprafeţe cultivate mai mari cu 30% şi până la 50%, valoarea penalizărilor ridicându-se la 2,4 milioane de euro.

Penalizare pentru întârziere

Celor 105 mii de fermieri li se adaugă alţi 20.840 de fermieri sancţionaţi parţial sau excluşi total de la plata subvenţiilor din diferite motive. Dintre aceştia, 9.568 nu au primit nicin leu pentru că suprafeţele cultivate au fost mai mici decât este prevăzut în regulamentul Comisiei Europene, de 1 hectar.

Acestora li se adaugă 174 de fermieri care au depus cererile cu întârziere mai mare de 25 de zile, şi deci nu primesc nimic, dar şi alţi 11.098 de agricultori care au depus cererile după termenul legal, dar au primit 1% penalizare pentru fiecare zi de întârziere.

Primele contracte pentru fondurile de dezvoltare rurală

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a anunţat că a demarat procedura de contractare a primelor proiecte finanţate prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală. Astfel, începând cu această săptămână, beneficiarii selectaţi pentru a primi fonduri nerambursabile vor fi invitaţi să semneze contractul de finanţare la sediile oficiilor judeţene ale Agenţiei.

Până în acest moment au fost selectate pentru finanţare, în urma sesiunii din martie, pentru măsura 121, modernizarea exploataţiilor agricole - 288 de proiecte (din 712 depuse) în valoare de 212 milioane de lei; pentru măsura 123, creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere - nouă proiecte ( din 17 depuse) în valoare de 38 milioane de lei; pentru măsura 322, renovarea şi dezvoltarea satelor - 44 de proiecte ( din 194) în valoare de 385 milioane lei.

După ce PNDR a fost aprobat luna trecută de Comisia Europeană, România a primit din partea Uniunii Europene un avans de peste 300 de milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), destinat finanţării proiectelor. PNDR este instrumentul prin care România poate accesa fonduri UE de circa opt miliarde de euro până în 2013.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite