Tănăsescu: Nu s-a discutat cu FMI reducerea CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat joi că nu s-a discutat cu reprezentanţii FMI problema reducerii cotelor de asigurări sociale.

UPDATE 10:45 Mihai Tănăsescu, după discuţii: "A fost o discuţie principială legată de viitorul companiilor de stat. Nu am discutat despre problema restructurării sau salarizării, în detaliu. Am vorbit despre planurile de viitor".

Întrebat din nou despre aprobarea de către Parlament a legilor care diminuează TVA-ul la alimentele de bază la 5% şi elimină impozitul pentru pensiile sub 2.000 de lei, reprezentantul României la FMI a spus: "Atunci când această lege va intra în vigoare, sigur vom avea o discuţie pentru a vedea cum să ne încadrăm într-un deficit de 4,4%".

UPDATE 10:40 Delegaţia FMI a plecat de la sediul Ministerului Economiei.

"Nu am discutat această problemă la Ministerul Muncii şi până în prezent nici altcineva nu a  ridicat chestiunea", a afirmat Mihai Tănăsescu înaintea discuţiilor de joi de la Ministerul Economiei.

Zilele trecute, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a spus că PDL va propune FMI reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi a contribuţiilor de asigurări sociale la 41%, de la 44% în prezent.

Referitor la reducerea personalului în companiile de stat, reprezentantul României la FMI a spus că disponibilizarea a 15.000 de persoane este aferentă segmentului bugetar şi nu companiilor publice. "Sunt două lucruri distince în momentul de faţă", a răspuns el la întrebarea jurnaliştilor.

Întrebat despre o eventuală reducere a salariilor din companiile de stat, Tănăsescu a declarat că acest subiect nu a fost abordat, dar că se va ajunge probabil şi la acestă temă.

"Nu am discutat încă acesată problemă (reducerea salariilor la companiile de stat - n.r.). Am discutat într-un proces mai larg despre restructurarea companiilor publice, care aparţin Ministerului Economiei şi cred că acesată problemă a diminuării salarizării trebuie să fie făcută într-un context mai larg de restructurare. Probabil că, în urma discuţiilor, vom ajunge şi la astfel de discuţii", a declarat Tănăsescu. 

Reprezentantul României la FMI a spus că la Ministerul Economiei va discuta, printre altele, despre strategia economică pentru 2010-2011.

Totodată, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a menţionat că nu s-a discutat despre o posibilă majorare a nivelului de deficit bugetar ca urmare a reducerii TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea unor pensii. "Nu am discutat despre o schimbare a ţintei de deficit pentru anul viitor", a spus Franks.

O delegaţie comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a început de miercuri a şasea misiune în România. Joi, reprezentanţii delegaţiei se întâlnesc cu miniştrii Economiei, Ion Ariton, şi Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Miercuri, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan-Nelu Botiş,  a discutat cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene despre Legea pensiilor şi Legea salarizării unitare, aflată încă în faza simulărilor şi a discuţiilor cu partenerii sociali.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite