Tanara generatie, informata asupra energeticii nucleare
0Exploatarea cu succes a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda, reluarea lucrarilor la Unitatea 2 cu finalizare in 2006, precum si asigurarea in totalitate a combustibilului nuclear pentru U1 si in viitor
Exploatarea cu succes a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda, reluarea lucrarilor la Unitatea 2 cu finalizare in 2006, precum si asigurarea in totalitate a combustibilului nuclear pentru U1 si in viitor pentru U2 de catre FCN Pitesti impun acordarea unei atentii deosebite modului in care este perceputa si acceptata energetica nucleara de catre opinia publica din Romania si din strainatate. Prin programul sau de "public relations", SN Nuclearelectrica SA intentioneaza sa promoveze energia nucleara ca sursa de electricitate competitiva, curata si de incredere. Cresterea gradului de acceptare a dezvoltarii acestei alternative in Romania, axata pe obiectivul CNE Cernavoda, se realizeaza prin intermediul unei informari corecte si la zi atat a populatiei, cat si a organizatiilor care reprezinta societatea civila, a factorilor de decizie din administratiile centrale si locale, precum si a partidelor politice si liderilor de opinie.
Plecand de la aceste premise, in cadrul Directiei de Comunicare DDA&CC din SNN SA s-a elaborat o propunere de strategie de informare a publicului pe perioada 1999-2005. Un aspect important al acestei strategii il reprezinta atentia care se da educarii tinerei generatii fata de energetica nucleara romaneasca in contextul energeticii nucleare. Conducerea si specialistii din SN Nuclearelectrica considera ca este extrem de necesara asigurarea unei informari prompte si regulate prin materiale informative privind aspecte ale energeticii nucleare romanesti si mondiale, date privind performantele in functionare ale Unitatii 1 si de progres in finalizarea Unitatii 2 de la CNE Cernavoda, impactul asupra mediului si a populatiei din zona. In acelasi cadru se includ organizarea de cursuri de energetica nucleara, inclusiv planurile de urgenta pentru primari, profesori de fizica etc., precum si organizarea de vizite la CNE Cernavoda si FCN Pitesti sub genericul "porti deschise". In acelasi scop sunt organizate intalniri - mese rotunde, dezbateri, cu personalul de conducere si cu cel operativ din Nuclearelectrica si sucursale, avand ca tematica diferite subiecte de interes general, aspecte legate de gestionarea deseurilor nucleare, securitate, asigurarea protectiei mediului si populatiei, precum si aspecte legate de viata comunitatii nucleare. Inclusiv publicul larg trebuie informat despre actiunile intreprinse de Societatea Nationala Nuclearelectrica. La intalnirile personalului de conducere si operativ din Cernavoda vor lua parte reprezentanti ai publicului, iar in cadrul intalnirilor se discuta aspecte legate de radiatii, de gestionarea deseurilor nucleare, de securitate, de asigurarea protectiei mediului si populatiei, precum si aspecte legate de viata comunitatii nucleare.
Educatie prin proiectul "Ecogradinita"
Pentru comunitatea din Cernavoda, Nuclearelectrica reprezinta nu numai un obiectiv economic extrem de important, locuitorii fiind si beneficiarii directi ai unei "energii curate intr-un oras curat".
Acesta este sloganul ce apare scris pe placutele de la intrarea in Cernavoda, in care localnicii cred si al carui adevar reprezinta un imbold in construirea si dezvoltarea spiritului ecologic de la mic la mare.
La initiativa cadrelor didactice de la Gradinita nr. 1 din Cernavoda, cu sprijinul autoritatilor locale si al Nuclearelectrica, impreuna cu sucursala CNE Prod Cernavoda, in perioada 5 ianuarie 2004 - 31 ianuarie 2005, se desfasoara proiectul ecologic "Ecogradinita". Proiectul are drept scop dezvoltarea unui program de educatie ecologica la nivel prescolar si amenajarea unui spatiu de joaca ecologic pentru copii. Ca obiective speciale, proiectul isi propune sa trezeasca interesul si curiozitatea copiilor pentru una din cele mai curate forme de energie - energia nucleara, antrenarea copiilor in desfasurarea activitatilor de pastrare a sanatatii mediului, insusirea unor comportamente privind atat normele de exploatare si economisire a energiei electrice, cat si a normelor de utilizare si economisire a apei. Proiectul "Ecogradinita" nu se adreseaza numai copiilor, ci are ca scop si antrenarea cadrelor didactice in utilizarea unor metode noi in desfasurarea activitatilor cu caracter ecologic, precum si informarea parintilor despre rolul pe care trebuie sa-l joace in formarea si dezvoltarea normelor de educatie ecologica a propriilor copii. Proiectul va apela in aplicarea lui la metode specifice lucrului cu copiii: conversatia, discutii libere, jocuri si exercitii practice in cadrul carora micutii vor planta flori, vor tine jurnale si vor alcatui un album de fotografii, vor desena si vor picta etc. In cadrul proiectului se prevad vizite ale copiilor la Unitatea 1 a centralei nucleare, la Laboratorul de Control Mediu si intalniri ale copiilor si parintilor acestora cu specialisti din partea centralei, precum si cu reprezentanti ai administratiei locale. Nu vor lipsi spectacolele, expozitiile si concursurile. In final, va fi amenajat un spatiu de joaca ecologic pentru copii, care va intari crezul celor ce au contribuit la realizarea CNE Cernavoda si exploateaza in prezent aceasta centrala, "energie sigura si curata pentru prezent si viitor".
Concurs national de fizica "Stefan Procopiu"
Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si Liceul Teoretic "Ovidius", cu sprijinul Fundatiei de Excelenta "Ovidius" si al Societatii Nationale Nuclearelectrica SA, a organizat in perioada 14-16 aprilie 2004 etapa nationala a Concursului scolar de fizica "Stefan Procopiu". Ajuns la a X-a editie, concursul din acest an s-a bucurat de participarea a circa 600 de elevi. Competitia urmareste modelarea tinerilor, fiind apreciate creativitatea, inventivitatea, spiritul de observatie si rigurozitatea gandirii stiintifice si se desfasoara individual si pe echipe, in cadrul mai multor sectiuni: rezolvare de probleme, fizica aplicata, fizica pe calculator, tehnici de laborator, referate stiintifice, grupuri de cooperare si creatii pe teme stiintifice.
In urma deliberarilor, Comisia Nationala de Jurizare, ce reuneste personalitati de marca ale invatamantului romanesc, a conferit celor mai merituosi concurenti diplomele Newton, Arhimede, Copernic, Galilei, Edison, Coanda, J. Verne, Einstein, Procopiu, in cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Copiilor din Constanta, in 16 aprilie 2004. Anul acesta, pentru prima data, programa concursului a prevazut si tematica din domeniul energiei nucleare, cea mai buna lucrare fiind recompensata de SN Nuclearelectrica SA.