Tăierile de la stat au tras în jos economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în trimestrul al patrulea cu 2% faţă de trimestrul al treilea din 2011 pe fondul reducerii consumului administraţiei publice, arată datele raportate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statitică (INS). Faţă de acelaşi interval din 2010, în trimestrul IV 2011 economia a crescut cu 1,9%, iar în întregul an 2011 PIB-ul a crescut cu 2,5% faţă de 2010. În ambele perioade de referinţă s

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul IV 2011 a fost de 148,88 miliarde de lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul III 2011, se arată într-un comunicat al INS.

Construcţiile au crescut, intermedierile au scăzut

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2011 a fost de 183,94 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,9% faţă de trimestrul IV 2010.
Construcţiile au fost ramura care a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri a volumului de activitate cu 5,7%, urmată de agricultură, silvicultură şi pescuit (+3,1%) şi de industrie (+2,0%). Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în sectorul de informaţii şi comunicaţii (+1,7%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (1,3%) urmată de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea  autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri  şi restaurante (+0,9%) şi în tranzacţiile imobiliare (+0,4%). Pe ansamblul economiei, cea mai mare majorare au înregistrat-o activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (11,1%).
Reducerea volumului de activitate s-a înregistrat în administraţie publică şi apărare; învăţământ; sănătate (-3,1%), precum şi în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (-0,8%) .

A crescut cererea internă


Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul IV 2011 cererea internă a crescut cu 2,5 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 1,4%, ca urmare a creşterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 2,8%. Cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice s-a redus cu 3,9 procente. Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 10,3 puncte procentuale.
Un efect negativ asupra PIB l-a avut, în continuare, evoluţia exportului net ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+5,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+4,0%).

2011: agricultura, plus de 11,3%

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2011 a fost de 578,55 miliarde de lei (echivalentul a aproximativ 136,1 miliarde de euro la cursul mediu de 4,25 lei/euro) preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,5% faţă de anul 2010.
Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din agricultură, silvicultură şi pescuit (+11,3%), industrie (+5,0%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (4,8%).
Creşteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au înregistrat în construcţii (+2,7%) urmate de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea  autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,2%).
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în anul 2011 cererea internă a crescut cu 3,1 procente, comparativ cu anul 2010. Reducerea cheltuielilor pentru consum final ale administraţiilor publice (-3,5%) a fost compensată de majorarea cheltuielilor pentru consum final ale gospodăriilor populaţiei (+1,4%) astfel încât consumul final total s-a menţinut aproximativ constant în anul 2011, comparativ cu anul precedent.
Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 6,3 puncte procentuale, se mai arată în comunicatul INS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite