Apple ar putea reduce preţul iPad - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce compania Apple a lansat iPad, tableta ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a urmări videoclipuri sau de a citi publicaţii digitale, la un preţ ce porneşte de la 499 de dolari, cei de la Google se pregătesc să lanseze un rival pentru iPad, potrivit The Telegraph.

UPDATE

Apple ar putea reduce preţul iPad

Preţul iPad-ului lansat de Apple ar putea scădea dacă vânzările se dovedesc a fi slabe, potrivit lui Bill Shope, analist al Credit Suisse, citat de Wall Street Journal.

Declaraţia analistului Credit Suisse vine după ce duminică s-a întâlnit cu directori ai Apple şi au discutat despre faptul că noul dispozitiv ar putea canabaliza alte produse ale companiei americane. De exemplu, Apple consideră că iPad este superior dispozitivelor de browsing pe internet folosind App Store, dar şi celor care redau videoclipuri, poze şi cărţi electronice. Însă, pe alte segmente laptopurile, iPhone-ul sau iPod-ul ar putea fi mai utile.

UPDATE

Apple obţine 208 de dolari pentru fiecare iPad vândut


Componentele versiunii iPad-ului de 499 de dolari costă doar jumătate din preţul produsului, potrivit lui Brian Marshall, analist în cadrul BroadPoint AmTech, citat de Computerworld.com.

Cea mai scumpă componentă a unui iPad este ecranul de 9,7 inci care costă aproape 100 de dolari. Restul componentelor sunt destul de ieftine: memoriile de 16  GB şi carcasa de aluminiu au un preţ de aproape 25 de dolari, iar chipsetul Apple costă doar 15 dolari. Astfel, pentru un model de iPad de 499 de dolari, profitul Apple este de 42%. Preţul nu include şi garanţia de 20 de dolari.

UPDATE

Google pregăteşte un rival pentru iPad

Compania americană Google ar putea lansa un rival pentru iPad-ul celor de la Apple, potrivit unui inginer de la Google ce a postat un clip online în care demonstrează cum rulează sistemul de operare Chrome OS pe un tablet PC, conform The Telegraph.



Clipul video a apărut pe site-ul Chromium, portalul motorului de căutare şi sistemul de operare Chrome, pe care sunt postate diferite programe open source ale gigantului american. Video-ul prezintă o schemă a unei viitoare interfeţe pentru un tablet PC. Astfel, noul dispozitiv are un ecran mai mare pe care pot fi vizualizate două ferestre simultan, dar cu activităţi diferite, precum scrierea unui e-mail sau căutarea pe web.

UPDATE

Lansarea iPad creşte preţul cărţilor electronice comercializate de Amazon


Reprezentanţii Amazon.com şi producătorii cititorului de cărţi electronice Kindle au fost nevoiţi să crească preţul cărţilor digitale de pe site din cauza disputei cu editura Macmillan, care considera că preţul afişat de Amazon este prea mic, în comparaţie cu cele din libria digitală a noii tablete iPad, potrivit Reuters.

Duminică reprezentanţii Amazon au anunţat utilizatorii că editura Macmillan face presiuni pentru ca titlurile publicaţiilor sale comercializate prin intermediul site-ului Amazon să fie vândute la un preţ cuprins între 12,99 şi 14,99 de dolari, precum cele din librăria digitală a proaspăt lansatei tablete iPad produsă de Apple. Până atunci, cărţile digitale Macmillan, ce puteau fi încărcate pe dispozitivul Kindle produs de Amazon, costau doar 9,99 de dolari.

Disputa Amazon-Macmillan vine după ce cinci din cele şase mari edituri la nivel mondial au anunţat că au încheiat contracte cu Apple (producătorul iPad) pentru a distribui cărţile publicate în format digital prin intermediul iBooks, librăria digitală a companiei americane. Apple permite editurilor să stabilească singure preţurile pe magazinul virtual iBooks.


Preţul mic al cărţilor, impuls pentru vânzările Kindle


De la lansarea Kindle în 2007, vânzările dispozitivului produs de Amazon au fost impulsionate de preţurile mici pe care compania le percepea pentru copiile digitale ale cărţilor încărcate pe dispozitiv. Astfel, de-a lungul anilor, mari case de editură s-au plâns că preţul cărţilor digitale vor reduce la minimum vânzările publicaţiilor tradiţionale. Însă, odată cu apariţia iPad şi lansarea magazinului online iBooks, dominaţia Amazon a avut de suferit.


iPad, schimbă modelul de comercializare al cărţilor pe Amazon.com


Macmillan vrea ca, după modelul propus de Apple, editurile să primească 70% din fiecare carte vândută, potrivit Wall Street Journal. Cei de la Amazon au acceptat în cele din urmă aceste condiţii, după ce iniţial au scos de pe site mai multe volume ale editurii. Anterior, Macmillan anunţase că Amazon poate continua să plătească doar 50% din preţul de catalog al unei cărţi tradiţionale vândute şi să stabilească costul e-bookurilor,  însă editura va comercializa publicaţiile virtuale după şapte luni de la data apariţiei.

UPDATE

iPad, fără licenţă în Uniunea Europeană

După ce a lansat mult-aşteptatul iPad, Apple ar putea fi nevoită să modifice numele noii sale tablete în momentul în care aceasta va fi comercializată pe piaţa europeană. Şi asta pentru că "IPAD" este deja marcă înregistrata în Uniunea Europeană. Astfel, grupul italo-francez STMicroelectronics deţine din anul 2001 în Uniunea Europeană marca "IPAD", potrivit publicaţiei franceze La Tribune, citată de Bloomberg. Ironic este faptul că STMicroelectronics este singurul furnizor cunoscut de accelerometre pentru telefoanele Apple iPhone 3G, potrivit unui studiu din 2008 al firmei iSupply.

Şi denumirea iPhone a fost cu probleme

După lansarea iPhone din 2007, Apple s-a văzut nevoită să încheie un acord cu Cisco, ce deţinea deja această marcă din 1996. Oficial, cele două companiei au convenit să utilizeze în comun marca, dar o parte importantă a contractului - probabil cea financiară - nu a fost făcută publică nici până acum. De asemenea, Fujitsu are un terminal iPAD folosit în retail.

UPDATE

Cei nouă rivali ai iPad

1. HP Slate

Cei de la Microsoft vor lansa la mijlocul acestui an o tabletă PC cu sistemul de operare Windows 7. Potrivit celor de la New York Times, gadgetul celor de la Microsoft va avea funcţii multitouch şi va putea fi utilizat şi ca e-reader.

HP Slate

2. Dell Streak

Cu ocazia târgului tehnologic CES 2010, Dell a anunţat că are în pregătire mai multe tablete, inclusiv un prototip numit Streak. Acesta are un ecran de doar 5 inci, ceea ce îl diferenţiază de mult-aşteptatul iPad al celor de la Apple.

Dell Slate

3. Asus Eee Tablet

Asus este cu siguranţă compania care a pornit întreaba nebunia a netbookurilor. Cei de la Asus au prezentat la ediţia CES din 2010 un prototip al unei tablete PC cu un ecran de doar nouă inci. Dispozitivul are patru butoane, aemănătoare cu cele ale prototipurilor de tablet bazate pe sistemul de operare Android. Acest lucru poate însemna faptul că tableta va rula sistemul de operare al celor de la Google.

Asus Android

4.Tableta Compal

Acest dipozitiv a fost prezentat tot la târgul tehnologic de la Las Vegas – CES 2010. Produsă de Compal, această tabletă foloseşte sistemul de operare Android şi are un ecran de şapte inci. În plus, are încorporat procesorul Tegra 2 de la NVIDIA.

Compal Tablet

5. Notion Ink Adam

O altă tabletă care rulează sistemul de operare Android şi procesorul Tegra 2 este Adam. Dispozitivul cu un ecran de 10 inci este tactil şi nu reflectă razele soarelui. Reprezentanţii companiei Notion Ink ce produce tableta spun că aceasta va fi lansată în a doua parte a anului în curs. În ceea ce priveşte preţul la care tableta Adam va putea fi cumpărată, acesta porneşte de la 300 de dolari şi poate ajunge la 800 de dolari.

Notion Ink Adam

6.MSI

Sistemul de operare Android se regăseşte şi pe prototipul de tablet MSI. Dispozitivul are un processor Tegra 2 şi un ecran tactil de 10 inci.

image

7. Quanta


Dispozitivul bazat pe Android foloseşte acelaşi procesor Tegra 2 ca şi MSI. Totuşi este doar un prototip, iar caracteristici precum 3G şi Wi-Fi pot fi încă adăugate.

Quanta

8. ICD Vega

Compania Innovative Convergent Devices din Seattle a anunţat lansarea unei tablete PC în noiembrie anul trecut. Dispozitivul va fi distribuit în reţeaua T-Mobile din Marea Britanie până la sfârşitul acestui an. Deşi este bazat tot pe sistemul Android, la fel ca majoritatea tabletelor anunţate, Vega va avea un ecran „gigant‟ în comparaţie cu alte dispozitive – 15,6 inci.

ICD Vega

9. Google şi HTC

Tableta celor de la Google în colaborarea cu HTC este doar un zvon, însă merită amintită datorită potenţialului pe care l-ar putea avea acest dispozitiv în ceea ce priveşte jocurile incluse.

Google şi HTC

Sursa textului: www.mashable.com

Sursa foto: www.endgadget.com, www.gizmodo.com, www.slashgear.com

Jurnaliştii de la The New York Times au făcut o analiză a mesajelor care au circulat pe Twitter, miercuri, înainte şi după discursul lui Steven P. Jobs. Cel mai mare număr de mesaje trimise pe canalul de microblogging care făceau referire la cel mai recent produs Apple a fost înregistrat în jurul orei 15.00, atunci când într-un minut se transmiteau în jur de 2.200 de mesaje.

Twitter despre iPad Apple

Top 5 suprize neplăcute ale iPad, potrivit pcworld.com

1. Nu are cameră foto
Noul dispozitiv al celor de la Apple are WiFi şi 3G. Însă cei care ar fi vrut să-l folosească pentru o conferinţă video trebuie să se orienteze spre un alt gadget pentru că nu este dotat cu o cameră foto.

2. Nu are funcţii multitasking
iPad nu permite rularea mai multor aplicaţii în acelaşi timp.

3. Nu are suport Flash  
Se ştie că rularea unor aplicaţii Flash scurtează durata de viaţă a bateriei unui gadget, însă utilizatorii iPad ar putea fi deranjaţi de faptul că anumite pagini care folosesc Flash nu pot fi deschise de pe acest dispozitiv.

4. GPS-ul este diponibill doar pentru modelul cu 3G
Dacă vrei să beneficiezi de 3G atunci trebuie să plăteşti 130 de dolari peste preţul de bază al unui iPad, în reţeaua AT&T, plus un chip GPS. Altfel, fără acest cip, poţi obţine doar aproximarea unei locaţii prin intermediul compasului digital.

5. Funcţiile video sunt limitate
Dacă dispozitivele de pe piaţă ce rulează filme folosesc un format de tip panoramă, iPad se întoarce la vechiul standard de 4&3. Iar asta înseamnă că filmele se vor vedea mai bine dacă întoarcem iPad-ul pe lungime. Totuşi la fiecare film pe care îl vei rula vor apărea bare negre pe ecran.

UPDATE "Apple a susţinut mereu că există loc pentru un al treilea dispozitiv care va umple spaţiul dintre un smartphone şi un laptop, un produs care trebuie să poată fi folosit pentru navigat pe internet, e-mail, pentru poze şi pentru cititul cărţilor electronice - până acum acest dispozitiv era netbookul. Problema este că netbookurile nu sunt bune la nimic", arată Steve Jobs în discursul de lansare a noului iPad transmis în direct pe site-ul CNN. Pentru a umple acest gol Apple a creat iPad. "Este mult mai bun decat un laptop, mult mai bun decat un telefon. Îl poţi întoarce şi vizualiza poze sau videoclipuri cum vrei tu", adaugă Jobs. 

Cel mai ieftin model costă 499 de dolari

În ceea ce priveşte preţul gadgetului acesta porneşte de la 499 de dolari pentru varianta cu 16 GB fără 3G, 599 de dolari pentru cea de 32 de GB şi 699 de dolari pentru iPad-ul cu o memorie de 64 de GB. Dacă utilizatoriilor vor să beneficieze de opţiunea 3G, atunci fiecare model va costa cu 130 de euro mai mult. Astfel preţurile sunt cuprinse între 629 şi 829 de dolari.

Varianta cu WiFI va fi disponibilă în 60 de zile, iar cea cu 3G în 90 de zile.

iPad, concurent pentru Kindle

Noul dizpozitiv al celor de la Apple rulează aplicaţia iBooks ce va permite utilizatorilor să folosească funcţia de cititor electronic al gadget-ului. În plus, iPad permite conectarea la librăria online iBooks Center de unde se pot downloda cărţi electronice. Apple a anunţat că a semnat deja parteneriate cu cinci din cele mai mari edituri din lume pentru a distribui cărţi compatibile cu iPad.

Şi cei care citesc ziarele în fiecare dimineaţă vor putea face acest lucru. Steve Jobs a demonstrat în timpul conferinţei cum pot utilizatorii profita de acest lucru. Pe ecranul iPad-ului, se pot citi pagini identice ca cele din ziar, însă ai posibilitatea de a regla numărul de coloare din pagină sau de a mări sau micşora textul.

Comparaţie iPad - Kindle 2 - Kindle X

Sursă foto: www.endgadget.com

Prezentări pe iPad

Apple a lansat o versiune nouă a iWork pentru iPad, prima suită de aplicaţii de tip desktop care este adaptată pentru Multi Touch. Astfel, cu Pages, Keynote sau Numbers utilizatorul poate crea documente, prezentări sau tabele cu grafice. Aplicaţiile din iWork sunt disponibile separat şi pot fi descărcate din App Store la un preţ de 9,99 de dolari fiecare.

Aplicaţii dedicate fanilor jocurilor video

Tableta se adresează şi fanilor jocurilor video. În timpul conferinţei de lansare a fost prezentată o versiune a jocului Need For Speed al EA Sports creat special pentru tablet. De exemplu, poţi apăsa cu degetul pe oglinda maşinii şi vezi în spatele autoturismului.

Compatibil şi cu o tastatură

Cei care nu pot renunţa la tastatura pot folosi noul iPad cu tot cu tastatura pentru că dispozitivul are un dock special pentru aceasta. Şi pentru că iPad are Bluetooth 2.1 funcţionează chiar şi cu o tastură wireless. În plus, gadgetul poate fi conectat la televizor sau la un proiector. Tastatura virtuală este asemănătoare cu cea a unui iPhone, dar este de mărimea uneia reale. iPad-ul se va sincroniza cu ajutorul unui USB cu computerele Apple şi cu un calculator la fel precum un iPod sau un iPhone.

Specificaţiile iPad

Procesor: 1GHz Apple A4
Memorie: 16 GB, 18 GB, 64 GB de tip flash
Display: IPS de9,7 inci, multitouch
Grosime: 1,5 inci
Greutate: 700 grame
Conectivitate: Bluetooth şi WiFi
Sunet: difuzor, microfon, conector audio de 30 pini
Aplicaţii: accelerometru şi compas
Autonomie: 10 ore
Software: poate rula orice aplicaţie folosită de utilizatorii iPhone

Gadgetul Apple va avea ecran multitouch şi va include un număr mare de aplicaţii, printre care citirea de cărţi electronice, vizionarea de filme sau ascultatul muzicii, potrivit Bloomberg. Tableta va îmbunătăţi calitatea la care sunt redate jocurile de pe iPhone şi iPod Touch, având un ecranul mai mare şi o conexiune mai bună la internet. În ceea ce priveşte platforma de jocuri, tableta Apple va concura cu Nintendo DS şi cu Sony PlayStation Portable.

Tableta Apple va fi un concurent pentru e-readerele celor de la Amazon sau Sony, dar va oferi conţinut color la un preţ de aproximativ 1.000 de dolari, potrivit Reuters. În plus, analiştii spun că va depăşi vânzările cititoarelor electronice deja prezente pe piaţă şi va schimba modul de abordare al presei tipărite în acelaşi fel în care iPod a schimbat industria muzicală.

Profit cu 50% mai mare

Acţiunile Apple au crescut cu 2,6% după ce compania a comunicat o creştere cu 50% a profitului pentru ultimele trei luni din 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Profitul a fost de 3,38 miliarde de dolari, sau 3,67 de dolari pe acţiune, obţinut pe fondul majorării vânzărilor cu 32%, la 15,7 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite