Tabără vrea TVA de 10% la produsele agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii va propune ca TVA şi nivelul accizelor să fie scăzute pe întregul lanţ agroalimentar pentru o ieftinire reală.

Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi a nivelului accizelor va reprezenta una dintre priorităţile Ministerului Agriculturii şi a Dezvoltării Rurale în acest an, a declarat ieri Valeriu Tabără.

Potrivit acestuia, ministerul pe care îl conduce a elaborat deja o analiză pentru reducerea TVA de la 24% la 10%, însă nu exclude o scădere sub acest nivel. „Trebuie să discutăm foarte serios despre reducerea TVA şi a nivelului accizelor pentru alimente şi produse agroalimentare", a declarat Tabără.

TVA mare, evaziune pe măsură

„Este esenţial ca reducerea TVA să se aplice pe tot lanţul agroalimentar. Dacă o aplicăm doar pentru produsele finite, preţurile vor reveni la acelaşi nivel în două-trei luni. Reducerea TVA trebuie să se aplice din brazdă şi până la magazin", a arătat ministrul. Pasul trebuie însă discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional pentru că România se află încă în programul cu creditorul extern, a punctat ministrul, adăugând că va încerca să discute cu membrii misiunii FMI aflaţi la Bucureşti „dacă au timp", însă nu are programată o întrevedere cu aceştia până luni, atunci când vor pleca. O rată ridicată a TVA nu este o soluţie pentru acoperirea evaziunii fiscale din sectorul agricol, a cărei valoare se ridică anual la miliarde de euro, a explicat Tabără. Pe de altă parte, o rată de 10% a TVA ar reuşi să „albească" una dintre cele mai negre pieţe, a precizat acesta.

2012 va fi un an agricol dificil

O altă propunere a MADR se va îndrepta către suplimentarea fondurilor alocate anul acesta de Guvern pentru agricultură chiar la prima rectificare bugetară, însă pentru aceasta trebuie să existe „înţelegere politică, chiar şi de la Opoziţie", a spus ministrul. Potrivit acestuia, sectorul va avea nevoie de mai mulţi bani „pentru că 2012 nu va fi un an agricol uşor".

„Am încă emoţii în ceea ce priveşte producţia din acest an şi voi avea până când va trece gerul", spus ministrul, adăugând că ploile şi ninsorile de până acum au reuşit să asigure necesarul de apă pentru culturile de iarnă. Însă, atunci când avem de-a face cu temperaturi de minus 25, minus 30 de grade Celsius, există riscul ca mugurii din podgorii şi pomii fructiferi să nu reziste, a avertizat Tabără.

Nu noi, ci maghiarii pierd din evaziunea cu grâu

Evaziunea fiscală cu grâu nu se face pe mare, ci pe graniţa de Vest şi cea de Sud, a declarat Tabără, adăugând că evaziunea se face pe spatele statului maghiar, din moment ce, în România, cerealele se află în regim de taxare inversă. Această măsură nu este însă suficientă pentru a rezolva problema, a recunoscut ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite