Lista valorilor TVA în statele UE / Va ajuta cu ceva majorarea taxelor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incapacitatea guvernelor de a reduce cheltuieile bugetare are ca efect majorarea taxelor şi a impozitelor. Este şi cazul României, Greciei şi Bulgariei.

Majorarea cu cel puţin 5 puncte procentuale a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), scenariu care pare tot mai posibil în curând, dacă avem în vedere recentele recomandări ale reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), ar plasa România printre statele UE cu cele mai mari astfel de taxe.

Recomandare FMI privind majorarea TVA vine ca o ultimă soluţie pentru limitarea a deficitului bugetar, lucru pe care guvernul roman nu l-a reuşit până acum, dar de care este condiţionată virarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul contractat de ţara noastră. Efectele majorării TVA vor avea impact imediat asupra tuturor: firme, plătitori de impozite şi investitori.


Totuşi, soluţia agreată de FMI nu pare să fie cea optimă, mai ales în acest moment, „deoarece o creştere a TVA de la 19% la 22% sau 25% ar însemna o contracţie a PIB-ului de 1% sau chiar 2-3%", potrivit lui Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank. Mai mult, implementarea unei astfel de măsuri nu va asigura corectarea deficitului bugetar până în 2012, singura soluţie viabilă fiind, în continuare, un efort mai susţinut în vederea reducerii cheltuieilor bugetare, a mai adăugat reprezentantul ING.


Măsuri similare în Europa


Nu numai ţara noastră ar putea majora valoarea TVA, ci şi Bulgaria, chiar dacă doar pentru un an, cu 2 puncte procentuale, aşa cum a anunţat guvernul de la Sofia, în timp ce Grecia ar putea adăuga încă 2 puncte actualei valori a TVA, ajungând astfel la o taxă de 23%.
La nivelul Uniunii Europene, Suedia si Danemarca au cea mai mare cotă standard de TVA, de 25%, în timp ce Luxemburg şi Cipru se situează la polul opus, cu cea mai redusă cotă din spaţiul comunitar, de 15%.

Lista valorilor TVA în statele UE valabilă la 1 mai 2010

Belgia 21%
Bulgaria - 20%
Cehia - 20%
Danemarka - 25%
Germania - 19%
Estonia - 20%
Grecia - 21%
Spania - 16%
Franţa - 19,6%
Irlanda - 21%
Italia - 20%
Cipru - 15%
Letonia - 21%
Lituania - 21%
Luxemburg - 15%
Ungaria - 25%
Malta - 18%
Marea Britanie - 17,5%
Olanda - 19%
Austria - 20%
Polonia - 22%
Portugalia - 20%
România - 19%
Slovenia - 20%
Slovacia - 19%
Finlanda - 22%
Suedia - 25%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite