Veşti bune: TVA devine cheltuială eligibilă în proiectele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) aferentă proiectelor UE va fi declarată începând cu anul viitor drept cheltuială eligibilă şi suportată din fonduri comunitare, dar numai pentru contractele care vor fi încheiate după 1 ianuarie 2012, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

El a adăugat că ar putea fi stabilite şi programe exceptate de la eligibilitatea TVA. Astfel de excepţii ar putea fi introduse pentru proiecte operaţionale din domeniul transporturilor.

Eligibilitatea TVA pentru proiecte finanţate şi de către Uniunea Europeană a fost decisă în şedinţa de astăzi a Guvernului, prin hotărâre, act normativ care ar putea fi modificat ulterior, prin introducerea unor excepţii.

"Până la sfârşitul acestui an, vom avea opinia tuturor structurilor implicate în gestiunea fondurilor comunitare, astfel încât să putem aprecia în ce măsuri anumite proiecte vor fi sau nu exceptate de la aplicarea acestei hotărâri. În momentul în care TVA devine eligibilă, dimensiunea programelor se micşorează şi atunci vor putea fi mai puţine proiecte susţinute din fonduri comunitare. Din acest motiv, fiecare instituţie şi autoritate de management îşi va face o analiză proprie şi vom supune aprobării Guvernului, dacă este cazul, exceptări de la aplicarea acestei hotărâri, fie că vorbim despre exceptări pe întreg program operaţional sau doar părţi din program", a spus Orban, potrivit mediafax.

Ministrul a precizat că facilitatea nu va fi aplicată retroactiv, pentru facturile în curs de decontare, ci doar pentru noile proiecte, contractate după 1 ianuarie 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite