TVA-ul - cu steguleţ roşu, inflaţia - cu galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:

finanţe la raportul Comisiei Europene din mai, chiar preşedintele Băsescu a atras atenţia că lucrurile nu stau chiar aşa de senin şi că avem întârzieri în problema sistemului de

finanţe la raportul Comisiei Europene din mai, chiar preşedintele Băsescu a atras atenţia că lucrurile nu stau chiar aşa de senin şi că avem întârzieri în problema sistemului de monitorizare şi plată a TVA, un sistem care trebuie să fie gata din prima zi a integrării.
Îngrijorări apar şi din cauza întârzierilor în elaborarea Codului Fiscal, a dificultăţilor de a creşte ponderea veniturilor bugetare în PIB, în condiţiile în care România va avea de plată o contribuţie la bugetul european de 1,2% din PIB, plus de cofinanţat fondurile europene, ceea ce necesită încă pe-atât venituri.
Mihai Tănăsescu, deputat PSD, spune că steguleţul roşu pe finanţe e o îmbinare de două elemente: "incapacitatea guvernului de a-şi moderniza rapid baza de TVA şi politica guvernamentală în domeniu, care cuprinde inflaţia, politica bugetară, pierderile la buget prin cota unică, Codul Fiscal neelaborat încă, instabilitatea fiscală". Fostul ministru de finanţe consideră că problemele se vor accentua după intrarea României în UE, chiar dacă raportul Comisiei din mai va fi moderat: "Vom avea probleme în atingerea elementelor de convergenţă reală - inflaţia, deficitul bugetar, ponderea datoriei publice în PIB".

Tinta de Inflaţie, atinsă cu un an întârziere
Tănăsescu consideră că principalul e legat de inflaţie. "Vom avea un minus foarte mare la rata inflaţiei, pentru că vom avea o rată mult superioară celorlalte ţări". Fostul ministru de finanţe consideră că ţinta de inflaţie de 4% pentru 2007 nu va putea fi atinsă decât cu întârziere de un an, în 2008, în timp ce anul viitor inflaţia s-ar putea situa la 6- 6,5%. Iar deciziile guvernului de majorare a deficitului bugetar de la 0,5 la 0,9% din PIB nu ajută BNR în stăpânirea inflaţiei. Tănăsescu prognozează derapaje economice majore în 2007, legate în primul rând de inflaţie, dar şi de creşterea accelerată a deficitului bugetar. Daniel Dăianu, analist economic, şi el fost ministru de finanţe, consideră că ponderea scăzută a veniturilor bugetare în PIB pune probleme legate de cofinanţarea fondurilor structurale şi de plata contribuţiei la bugetul european, fără mărirea semnificativă a deficitului bugetar.
Însă cartonaşe cu adevărat roşii ar putea apărea numai la derapaje majore - ca de exemplu o inflaţie cu două cifre sau deficit bugetar de 2-2,5% din PIB. În problema TVA, Dăianu a remintit că şi în vara anului trecut oficialii europeni atrăgeau atenţia asupra interoperabilităţii sistemului privind TVA. Ionuţ Popescu, ex-ministru de finanţe, apreciază că, în problema TVA, nu e loc de discutat, e o problemă care trebuie musai rezolvată. În ceea ce priveşte deficitul bugetar, noi suntem mult sub cei 3% prevăzut prin tratatul de la Maastricht, dar nu ne putem permite deficite prea mari ca să nu reaprindem inflaţia. Dacă majorarea deficitului bugetar va reaprinde inflaţia? "Sper să nu, mi-aş fi dorit menţinerea deficitului la 0,5% pentru că nu ştiu cum va evolua deficitul de cont curent. Dacă deficitul bugetar creşte, creşte cererea, cresc importurile, şi deci deficitul de cont curent. Sper că cei de la Ministerul Finanţelor şi BNR să fi făcut calculele corecte. Menţinerea deficitului la 0,5% ar fi ajutat la menţinerea ţintei de inflaţie", ne-a declarat Ionuţ Popescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite