TVA-ul la alimentele de bază rămâne bătut în cuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieftinirea principalelor produse alimentare rămâne în continuare o iluzie pentru cumpărătorul de rând, taxa pe valoare adăugată de 19% fiind bătută în cuie. Ministrul finanţelor publice,

Ieftinirea principalelor produse alimentare rămâne în continuare o iluzie pentru cumpărătorul de rând, taxa pe valoare adăugată de 19% fiind bătută în cuie. Ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a spulberat ieri orice speranţă în acest sens, anunţând că TVA-ul la alimente va rămâne neschimbat.
"Menţinerea TVA-ului la alimente la 19% este fără discuţie", a declarat Vlădescu, în cadrul unui seminar, răspunzând astfel unor propuneri venite din partea producătorilor de produse lactate. În acest sector, România ocupă locul doi în Europa, după Bulgaria, cu o cotă a TVA-ului de 19%. Menţionăm că mai multe state europene au recurs la măsuri de protecţie a populaţiei prin reducerea TVA-ului la aceste produse. Polonia, Cehia, Slovenia şi Ungaria aplică cote reduse de TVA la alimentele de bază de 5, 7, 8,5 şi 12%. Marea Britanie, Franţa, Belgia, Italia, Germania au cote reduse de TVA la alimente ce variază între zero (Marea Britanie) şi 7% (Germania).
Proiectul privind scăderea TVA-ului la alimentele de bază - respectiv pâine, produse de panificaţie, carnea proaspătă şi conservată, peşte, inclusiv conserve şi icre, lapte şi produse lactate, uleiuri vegetale şi margarinele, zahăr, orez şi ouă - a fost iniţiat de liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite