TVA şi cota unică nu se modifică până în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

dezbaterea parlamentului săptămâna viitoare, astfel încât, aşa cum spune legea, să poată apărea în Monitorul Oficial la 1 iulie, cu 6 luni înainte de intrarea în vigoare. El a menţionat

dezbaterea parlamentului săptămâna viitoare, astfel încât, aşa cum spune legea, să poată apărea în Monitorul Oficial la 1 iulie, cu 6 luni înainte de intrarea în vigoare. El a menţionat că, în ciuda tuturor discuţiilor inutile vizavi de inexistenţa unui Cod Fiscal, România are şi a avut în permanenţă unul care funcţionează şi este în vigoare. "Acum este vorba numai de modificarea lui, şi ceea ce încercăm să facem este să-l adaptăm la realităţile României ca şi ţară membră UE". Vlădescu a reafirmat menţinerea taxelor principale - 19% TVA şi 16% cota unică - nu numai în 2007, dar chiar până în 2008. În plus, în acest orizont se va continua cu reducerea contribuţiilor plătite pe forţa de muncă. Relaxarea fiscală începută cu cota unică nu va reduce ponderea veniturilor bugetare în PIB, susţin Vlădescu şi preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Varujan Vosganian, care vor fi contrabalansate de o colectare mai bună şi de impozitarea zonelor din economie slab fiscalizate: taxele pe proprietate, mediu, agricultura. Vosganian consideră că până în 2010 este posibil ca ponderea veniturilor bugetare în PIB să ajungă la 34-35%. Anul trecut, ponderea veniturilor bugetare în PIB a fost de 29,7%, iar oficialii europeni, dar şi autorităţile guvernamentale consideră că pentru achitarea contribuţiei României la bugetul european şi pentru cofinanţarea fondurilor europene ar fi nevoie de un spor al veniturilor bugetare, pentru 2007, de până la 31% din PIB.

Principalele modificări:
* cresc impozitele pe proprietate ("a plăti 1.000 de euro impozit pe o maşină care costă 100.000 de euro nu pare exagerat. La noi, taxele pe proprietate reprezintă mai puţin de 1% din PIB, în timp ce în orice alt stat european aceste taxe reprezintă mai mult de 2% din PIB", spune Vlădescu)
* dispare regimul fiscal preferenţial pentru microîntreprinderi, care plăteau 3% din cifra de afaceri; acestea se aliniază la regimul fiscal general, 16% impozit pe profit
* cresc taxele de mediu - potrivit lui Varujan Vosganian, zona taxelor de mediu e subimpozitată; în Romania, aceste taxe ajung la 0,3% din PIB, în timp ce în statele membre UE, la 3% din PIB.
* În 2007-2008 va continua politica de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite