Sute de milioane de euro pentru protejarea leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României a intervenit în septembrie pe piaţa valutară cu o sumă cuprinsă între 400 de milioane de euro şi 900 de milioane de euro pentru a proteja moneda naţională, estimează economiştii ING Bank.

Economiştii spun că, cel mai probabil, valoarea este mai apropiată de cifra superioară şi susţin că BNR va continua această politică dacă va fi necesar.

„Nu ne este clar care este motivul intervenţiilor pe piaţă, dar am observat unele momente când probabil BNR şi-a făcut simţită prezenţa prin intermediul unor bănci locale", se arată într-un raport ING Bank.

Pentru luna august, ING estimează că banca centrală nu a intervenit pe piaţa valutară.

Economiştii ING se aşteaptă să existe presiuni de depreciere a monedei naţionale în 2012, dar şi în anii următori. Leul s-ar putea deprecia faţă de euro dacă situaţia globală nu se îmbunătăţeşte substanţial, evoluţie probabil simultană cu scăderea semnificativă a rezervelor valutare ale României, din moment ce, începând din 2012, statul trebuie să înceapă restituirea banilor luaţi de la FMI şi Comisia Europeană.

„Complicaţii ar putea să apară în timpul anului 2012 şi ulterior", ntoează ING.

Un alt factor negativ care va pune presiune pe leu este, pe lângă gradul mare de îndatorare în euro a sectorului privat, şi volumul mare de împrumuturi contractate de statul român în ultima perioadă.

Leul se depreciază din nou

Banca Naţională a României a anunţat astăzi o referinţă de 4,2815 lei/euro, în creştere cu 1,43 bani faţă de cea precedentă, fiind cel mai înalt nivel de la 9 septembrie. O referinţă superioară celei de luni a fost publicată la 9 septembrie, de 4,2821 lei/euro. Banca Naţională a României a calculat vineri un curs oficial de 4,2672 lei/euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite