Sute de milioane de euro zac necheltuite la Turism
0spune că a luat decizia de a reduce din fondurile ANT la rectificare, prevăzute iniţial la 10 milioane RON, pentru că instituţia nu-i poate cheltui pe toţi şi că astfel banii vor rămâne
spune că a luat decizia de a reduce din fondurile ANT la rectificare, prevăzute iniţial la 10 milioane RON, pentru că instituţia nu-i poate cheltui pe toţi şi că astfel banii vor rămâne imobilizaţi, în defavoarea altor instituţii care au nevoie de ei.
325 milioane de euro aşteaptă să fie cheltuite
De altfel, nu de bani se duce lipsă la ANT, instituţie care are de cheltuit, până în 2008, 325 milioane de euro, pentru Programele naţionale de finanţare a turismului. Astfel, de la anunţul din 16 martie a.c. privind aprobarea acestora de guvern, lucrurile s-au mişcat doar pe hârtie, singura acţiune vizibilă fiind acum două săptămâni, când la lista celor cinci programe existente s-a mai adăugat unul, cel de dezvoltare a turismului cultural. ANT este instituţia care se va ocupa, practic, de derularea acestor programe, de la preluarea acestora de la comunităţile locale, la analiza din punct de vedere al oportunităţii, organizarea licitaţiilor şi finanţarea lucrărilor. Astfel, "Programul de reabilitare a domeniului schiabil", care-şi propune, în principiu, îmbunătăţirea condiţiilor pentru practicarea sporturilor de iarnă, are un buget estimat la 130 milioane de euro, din care câte 50 milioane de euro pentru 2006, respectiv 2007, şi 30 milioane de euro în 2008. "Dezvoltarea echilibrată şi integrată a staţiunilor turistice balneoclimaterice beneficiază de 90 milioane de euro, iar "Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă - de 30 milioane de euro. Pentru litoral şi Delta Dunării este rezervată o sumă de 30 milioane de euro. Proiectele care vor fi finanţate sunt pentru amenajarea de miniporturi pentru agrement nautic, construcţia de foişoare, extinderea infrastructurii de utilităţi şi acces spre plaje şi a facilităţilor pentru programul Blue Flag. Termenul de doi ani pentru finalizarea acestor proiecte ample pare nerealist, dacă avem în vedere viteza elaborării proiectelor şi implementarea acestora.
Prea puţină implicare
Pe de altă parte, hotelierii se declară nemulţumiţi de faptul că ANT nu s-a implicat decât prea puţin în promovarea turismului intern, a unor oferte precum "O săptămână la mare" sau a destinaţiilor interne, până în acest moment. Singura acţiune vizibilă până acum a ANT în promovarea litoralului ca destinaţie pentru români a fost implicarea în programul "Ofensiva zâmbetului" în partea de sud a litoralului, acţiune la care a contribuit cu 50.000 de euro, la solicitarea hotelierilor din patronatul Marea Neagră. Un alt exemplu de interes pentru promovarea turismului îl constituie adresa de internet oficială a ANT, www.mturism.ro, care nu poate fi accesată, de obicei, nici de către turiştii din ţară, nici din străinătate.
Tichete de vacanţă, o soluţie
O soluţie pentru relansarea turismului intern este acordarea de tichete de vacanţă salariaţilor din so cietăţi comerciale şi companii naţionale. Acest lucru a devenit posibil după ce o propunere a Confederaţiei Cartel Alfa a fost adoptată de Comisia de dialog social din MTCT. Tichetele vor fi valabile pentru hoteluri de până la trei stele din ţară. Salariaţii vor trebui ca în cursul unui an calendaristic să plătească o contribuţie lunară echivalentă cu minimum 25% şi maximum 100% din salariul minim pe economie. Cotizaţia va fi achitată într-un cont bancar special. Cuantumul contribuţiei lunare a angajatorului la Fondul comun pentru tichete de vacanţă va fi stabilit în funcţie de priorităţile sale financiare, la un nivel cel puţin egal cu suma achitată lunar de salariat.