Sute de miliarde ROL la întreţinerea statuilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cheltuit în 2005 aproape 23 de miliarde de lei vechi, numai pentru conservarea şi restaurarea monumentelor de patrimoniu din Capitală. Din această categorie nu fac parte decât 20 de monumente

cheltuit în 2005 aproape 23 de miliarde de lei vechi, numai pentru conservarea şi restaurarea monumentelor de patrimoniu din Capitală. Din această categorie nu fac parte decât 20 de monumente importante, precum biserica Stavropoleos, Fântâna Modura, Monumentul Aerului sau cel al Eroilor Americani.
În judeţul Iaşi, municipalitatea a alocat de la bugetul pe 2006 câteva zeci de miliarde de lei pentru renovarea monumentelor. Numai pentru iluminatul acestora au fost necesare 3 miliarde ROL.
În Cluj, flacăra veşnică de la statuia lui Mihai Viteazul arde 30 de milioane de lei lunar, iar în Târgu Mureş, din totalul de 1 miliard de lei vechi alocaţi pe 2006 pentru monumente, mai mult de jumătate merg la statuia lui Mihai Viteazu. În judeţul Vaslui, statuia ecvestră a lui ştefan cel Mare de la Podul Înalt costă cel mai mult. Este luminată non-stop şi, în plus, mai există şi o flacără veşnică (întreţinută cu gaz metan) pentru care municipalitatea decontează facturi de zeci de milioane de lei pe lună. În total, ştefan Cel Mare din Vaslui consumă de la bugetul local de jumătate de miliard de lei vechi pe an.

În România predomină eroii
Dacă în alte ţări europene statuile au fost dedicate sfinţilor şi oamenilor de cultură, în România cele mai multe statui reprezintă voievozi şi eroi care s-au jertfit pentru libertatea neamului românesc. Totuşi, o mai mare varietate se găseşte în Transilvania. Aici există monumente ridicate în memoria românilor deportaţi în Bărăgan, a evreilor sau a rezistenţei anticomuniste. În Moldova, cele mai multe statui îi reprezintă pe ştefan cel Mare şi pe Eminescu, iar în Muntenia majoritatea statuilor reprezintă scriitori născuţi în această regiune: Caragiale, Nichita Stănescu sau Păunescu.

Monumentele din bronz, cele mai costisitoare
Cele mai scumpe statui, la care şi întreţinerea e mai costisitoare, sunt cele din bronz, urmate de cele din piatră sau ghips. Potrivit inspectoratelor judeţene pentru cultură, bunurile de patrimoniu se clasează pe categorii: categoria fond (comună) şi categoria tezaur (excepţională, unicat). Indiferent din ce categorie fac parte, monumentele trebuie conservate, restaurate şi evidenţiate. Doar firmele abilitate şi agreate de Ministerul Culturii pot efectua lucrări de restaurare a monumentelor de patrimoniu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite