Susţinerea băncilor nu este suficientă: numărul companiilor falimentare va exploda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul companiilor care vor intra în faliment în cursul acestui an este aşteptat să se majoreze spectaculos. Deşi pe piaţa creditelor se vede deja o oarecare ameliorare ca urmare a reaşezării şi consolidării sectorului bancar şi a temperării vitezei căderii economice, viitorul tot mai multor companii mici sau îndatorate este extrem de incert.

Potrivit Financial Times, estimările analiştilor în ceea ce priveşte falimentele companiilor europene în 2012 sunt tot mai alarmiste. Mulţi dintre specialiştii citaţi de publicaţia britanică susţin că este inevitabilă prăbuşirea companiilor cu un rating financiar de junk, în care investiţiile nu sunt recomandate.

Citeste aici ce efect are criza europeana asupra economiei chineze

Iar băncile europene nu mai pot contribui semnificativ la ameliorarea situaţiei companiilor aflate în dificultate: instituţiile financiare se află deja sub presiunea imensă de a acumula capital sau de a fi mai selective în ce priveşte acordarea împrumuturilor. Astfel că multe preferă să renunţe la creditarea companiilor riscante.

Un raport al Băncii Centrale Europene arată că în ultimele trei luni din 2011 s-au înăsprit mult criteriile acordării de credite. Iar reprezentanţii sectorului bancar se aşteaptă ca aceste criterii să devină şi mai stricte în cursul acestui an.

Situaţia companiilor

În general, companiile europene rămân productive, după luarea unor măsuri drastice de restructurare şi de adaptare la noile condiţii: reducerea cheltuielilor, acumulare de capital şi reducerea împrumuturilor. Astfel că raportul dintre datoria totală şi profit la nivelul companiilor din sectorul de producţie se află în prezent la cel mai mic prag al ultimilor aproximativ douăzeci de ani.

Însă multe companii mici sunt vulnerabile la presiunea pusă de necesitatea achitării datoriilor. Companiile mari, mai puţine şi semnificativ mai bogate, deţin suficient capital încât falimentul să nu fie pentru acestea un pericol real.

Din cele 400 de companii non-financiare care intră în componenţa indicelui celor mai mari companii europene calculat de Bloomberg, care împreună însumează lichidităţi de aproximativ 609 miliarde de euro, 35 de societăţi –cele mai mari corporaţii dealtfel – deţin mai mult de jumătate din sumă, iar restul este împărţită între celelalte 365.

„Încă nu am observat o creştere a numărului de falimente, însă cred că se va întâmpla în curând”, a spus Peter Briggs, consilier pentru restructurare la compania de management Alvarez&Marsal. „Companiile vor întâmpina dificultăţi în operarea în acest mediu macroeconomic, iar băncile sunt din ce în ce mai selective în ce priveşte cererile de creditare”, a mai declarat acesta pentru Financial Times.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite