Suspendarea înmatriculării neasiguraţilor RCA se amână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspendarea înmatriculării neasiguraţilor RCA, proces care urma să se facă din oficiu la 1 aprilie, va mai dura. Conform lui Mihai Tecău, secretar general al Comisiei de Supraveghere a

Suspendarea înmatriculării neasiguraţilor RCA, proces care urma să se facă din oficiu la 1 aprilie, va mai dura.
Conform lui Mihai Tecău, secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, după 1 aprilie va fi realizată a doua comparare a bazei de date a companiilor de asigurare cu baza de date a înmatriculărilor deţinută de poliţie. Abia după această nouă comparare şi corectarea erorilor, cei cu maşini neasigurate RCA vor primi scrisori de atenţionare din partea poliţiei pentru a-şi rezolva situaţia, diferită de la caz la caz. Practic, conform legii, suspendarea înmatriculării are loc la 90 de zile de la expirarea ultimei poliţe de asigurare, deci, în principiu, la 1 aprilie ar urma să fi suspendate înmatriculările celor cu poliţa expirată înainte de 31 decembrie 2005. Prima comparare a bazelor de date, realizată în februarie, a relevat existenţa a 2,7 milioane poliţe de asigurare la 4,7 milioane înmatriculări, dar a fost grevată şi de 700.000 de erori, multe dintre ele de introducere. Acum au fost introduse chei de control suplimentare, în plus noua comparare vizează situaţia actualizată la 1 aprilie, faţă de 31 decembrie 2005 la prima comparare. Conform secretarului general CSA, când vor primi prima scrisoare, oamenii se vor mobiliza să reglementeze situaţia maşinii, deoarece din cele 4,7 milioane maşini înmatriculate multe nu mai există fizic, iar unii proprietari au renunţat să le radieze din cauza birocraţiei, preferând să plătească impozitul.
Autorităţile vor să-i scoată din statistici pe cei care nu au asigurare RCA, în condiţiile în care angajamentele României în domeniu ne obligă ca, la data integrării, 90 la sută din autovehiculele înmatriculate să aibă asigurarea obligatorie. Singura posibilitate de verificare a asigurării este în trafic, cu aplicarea amenzii, majorată la 3050 milioane de lei. Problema este că, pentru un autovehicul care nu circulă, nu ai cum să impui proprietarului să încheie asigurare. şi nici nu poţi să-i iei dreptul potenţial de a circula prin radiere, deoarece aduce atingere dreptului de proprietate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite