Surse de finanţare pentru eficienţa energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile comerciale cu capital privat sau public-privat, precum şi instituţiile publice de interes local sau naţional pot solicita Fondului Român pentru Eficienţa Energiei surse de

Societăţile comerciale cu capital privat sau public-privat, precum şi instituţiile publice de interes local sau naţional pot solicita Fondului Român pentru Eficienţa Energiei surse de finanţare pentru proiecte de investiţii în domeniu.
Clienţii pot proveni din sectorul rezidenţial, industrie, transporturi, agricultură, servicii şi turism. În plus, un interes crescut este acordat sectoarelor economice în care se desfăşoară activităţi cu valoare adăugată mare şi consumuri energetice reduse, mai ales celui de întreprinderi mici şi mijlocii. La nivelul instituţiilor publice din cadrul municipalităţilor, un loc aparte este ocupat de sectorul serviciilor publice de gospodărire comunală, respectiv alimentare centralizată cu energie termică, iluminat public, alimentare cu apă potabilă, transport local etc.
Pentru societăţile cu capital privat şi public - privat, priorităţile trebuie să urmărească atingerea următoarelor ţinte: modernizarea proceselor tehnologice, prin instalarea de echipamente cu un grad ridicat de eficienţă energetică şi extinderea recuperării şi folosirii resurselor secundare de energie. În plus, aceştia trebuie să se reorienteze către sursele regenerabile de energie, să promoveze co-generarea şi tri-generarea de mică şi medie putere etc. Pentru accesarea acestor fonduri, companiile trebuie să îndeplinească mai multe criterii.
Finanţarea solicitată poate fi cuprinsă între 100.000 şi un milion de dolari, în condiţiile în care minimum 20% din sumă trebuie să fie acoperită de beneficiar, din surse proprii sau atrase. Perioada de recuperare a investiţiei trebuie să fie de maximum 4-5 ani. 50% din beneficiile rezultate în urma utilizării acestor sume trebuie să provină din economia de energie sau resurse energetice primare. În plus, solicitantul trebuie să dovedească faptul că rezultatele sale financiare sunt pozitive, acesta fiind un indiciu asupra potenţialului de dezvoltare şi de susţinere a investiţiei propuse spre finanţare, că are autorizaţie de mediu sau se află într-un proces de obţinere a acesteia. De asemenea, beneficiarul trebuie să facă dovada neimplicării în activităţi economice din industria tutunului, a alcoolului şi armelor. Este de preferat ca investiţia să fie promovată în regim independent sau în parteneriat public-privat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite