Surpriza ultimului an: Excedent de 0,15% din PIB pe bugetul general consolidat în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul general consolidat a înregistrat, în ianuarie, un excedent de 819 milioane de lei, echivalentul a 0,15% din PIB, fiind pentru prima dată în ultimele 12 luni când nu a fost fost raportat deficit.

În ianuarie anul trecut, bugetul a avut un excedent de 15,3 milioane de lei, nesemnificativ raportat la PIB.

"Soldul pozitiv s-a datorat atât unui surplus de încasări cu 0,5 miliarde de lei, cât şi diminuării cheltuielilor cu 0,3 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Veniturile încasate la buget în prima lună s-au ridicat la 14,6 miliarde lei şi au fost cu 3,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Avansul s-a datorat în principal creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+28,3%) şi a veniturilor nefiscale (+22,5%).

Impozitul pe venit aduce venituri în creştere

Încasările din impozitul pe venit au înregistrat o creştere de 2,4% faţă de luna ianuarie 2010, evoluţie ce ar putea să marcheze o modificare a trendului descendent înregistrat în anul precedent, se mai spune în comunicat.

Decalaje importante s-au menţin la impozitul pe profit (- 2,7%), accize (-13,9%) şi contribuţii de asigurări sociale (-1,4%).

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de în sumă de 13,8 miliarde lei, cu 2,1% mai mici faţă de anul precedent.

Reduceri au fost înregistrate la majoritatea categoriilor de cheltuieli, respectiv bunuri şi servicii (-3,3%), cheltuieli de personal (-18,1%), subvenţii (- 4,7%), asistenţă socială ca urmare a reducerii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj (-6,8%).

Cheltuielile cu proiectele finanţate din fonduri UE au crescut puternic faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, de la 57 milioane lei la 1025 milioane lei. Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 33% ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost în luna ianuarie în sumă de 1,7 miliarde lei, respectiv 0,3% din PIB.

Pentru primul trimestru al acestui an, ţinta maximă pentru deficit a fost stabilită la 8 miliarde de lei pentru a angaja cheltuieli mai mari pentru investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite